Nieuw KB sociale verkiezingen

De wet van 2 juni 2015 wijzigt nauwelijks iets aan de verkiezingsprocedure. Het is voornamelijk een juridische herschikking van de wetteksten.

3 wetten

De reglementering voor de sociale verkiezingen zat voorheen versnipperd in drie wetten:

  1. De wet van 28 juli 2011 tot bepaling van de drempel van toepassing voor de instelling van de ondernemingsraden of de vernieuwing van hun leden ter gelegenheid van de sociale verkiezingen van het jaar 2012.
  2. De wet van 4 december 2007 betreffende de sociale verkiezingen.
  3. De wet van 4 december 2007 tot regeling van de gerechtelijke beroepen ingesteld in het kader van de procedure aangaande de sociale verkiezingen.

Voor de verkiezingen van 2016 wordt dit nu geregeld door één wet. Deze wet integreert bovendien een aantal zaken die voorheen door KB’s was geregeld, zoals de telling van uitzendkrachten bij de drempelberekening, en de specifieke bepalingen aan te nemen voor de stemverrichtingen in beschutte werkplaatsen.

Verkiezingsperiode

De sociale verkiezingen gaan door in de periode tussen 9 en 22 mei 2016. Bij het bepalen van deze periode heeft men er rekening mee gehouden dat de belangrijkste voorbereidende handelingen niet tijdens een periode met een mindere personeelsbezetting, zoals de schoolvakanties, zouden vallen.

Webapplicatie

In het kader van de modernisering en informatisering wordt promotie gemaakt van de webapplicatie van de FOD WASO. De werkgeversorganisaties hoeven de kandidatenlijsten niet meer fysiek te bezorgen of per post door te sturen, maar kunnen deze voortaan via de webapplicatie ‘doorgeven’ aan de FOD WASO.

Elektronische postbus

De FOD WASO zal in het kader van de sociale verkiezingen voor het eerst gebruik maken van de e-Box van de sociale zekerheid. Dat is een beveiligde elektronische postbus die de sociale zekerheid gebruikt om documenten, informatie en instructies aan de ondernemingen over te maken.

Ondernemingsraad

De drempel voor de oprichting van de ondernemingsraad blijft behouden op 100 werknemers en voor het comité voor preventie en bescherming op het werk is dat nog steeds 50 werknemers. Anderzijds moet de ondernemingsraad vernieuwd worden voor ondernemingen waar bij de vorige sociale verkiezingen een ondernemingsraad werd opgericht of had moeten worden opgericht, voor zover de onderneming gewoonlijk gemiddeld nog minstens 50 werknemers tewerkstelt.

Vertrouwenspersoon

Naar analogie met wat al geldt voor de preventieadviseur, is de functie van vertrouwenspersoon niet verenigbaar met deze van leidinggevende functie. De vertrouwenspersoon kan zich evenmin kandidaat stellen als werknemersvertegenwoordiger voor de sociale verkiezing van een comité of ondernemingsraad en de bijhorende ontslagbescherming genieten. Indien hij zich alsnog kandidaat wenst te stellen, zal hij voorafgaandelijk zijn functie als vertrouwenspersoon moeten neerleggen. De bedoeling is duidelijk: de vertrouwenspersoon moet neutraal zijn ten opzichte van werkgever en werknemers. Er is wel voorzien in een overgangsbepaling. Vertrouwenspersonen die werden aangeduid als werkgevers- of werknemersvertegenwoordiger voor de inwerkingtreding van deze nieuwe wet kunnen hun functie verder uitoefenen tot aan de sociale verkiezingen van 2016.

Modeldocumenten

De nieuwe wet voorziet een reeks modeldocumenten die werknemersorganisaties en ondernemingen verplicht moeten gebruiken. De mogelijkheid om documenten via de elektronische webapplicatie van de FOD WASO te uploaden wordt wettelijk verankerd.

Meer info