Samen fietsen voor een beter fietsnetwerk

  • 25/08/2015

Spring van 16 tot 22 september op je fiets en breng jouw fietsgewoontes in kaart met de gratis FietsTelApp. Je ziet dagelijks wat je bijdrage betekent voor de mobiliteit, je gezondheid en hoeveel CO2-uitstoot je uitspaart met de fiets. Dankzij jouw fietsverplaatsingen brengen we samen het Vlaamse fietsgedrag in kaart. Hoe meer we te weten komen, hoe beter het mobiliteitsbeleid hierop kan inspelen.

Download de FietsTelApp

Het innovatieve van de FietsTelweek is dat fietsers zelf meewerken door hun eigen fietsgedrag te registreren met hun smartphone. De gratis FietsTelApp moet daarvoor zorgen. Die brengt het aantal fietskilometers en de gevolgde routes in kaart en vertaalt die naar nuttige informatie voor de fietser zoals de impact op mobiliteit, gezondheid en klimaat. Fietsers nemen via de app ook deel aan een grote fietswedstrijd waarin ze het, alleen of in groep, tegen mekaar opnemen om zoveel mogelijk fietskilometers te verzamelen. Elke dag vallen er prijzen te winnen en op het einde van de FietsTelweek wordt in elke provincie een groepswinnaar beloond.

Nu al meer dan 400 vaste en mobiele telpunten

De Universiteit Gent zorgt voor de wetenschappelijke begeleiding van het project. Het Agentschap Wegen en Verkeer, de vijf Vlaamse provincies en 136 Vlaamse steden en gemeenten engageren zich om tijdens de FietsTelweek op grote schaal fietsers te tellen. Dat gebeurt aan de hand van meer dan 400 vaste en mobiele telpunten (zoals rubberen slangen op fietspaden en camera's die fietsers registreren) op strategisch uitgekozen locaties. In verschillende gemeenten is er ook een samenwerking met de Fietsersbond om manueel fietsers te tellen. Deze kaart geeft een overzicht van de huidige telpunten. De kaart wordt dagelijks bijgewerkt met de registratie van nieuwe telpunten.

Meer info