Nieuw: Welzijnsconnectie

  • 19/10/2015

Al eens één thema vanuit verschillende hoeken bekeken? Je komt tot meer inzicht in de problematiek én mogelijke oplossingen. Via een nieuw initiatief op de Prenne, de Welzijnsconnectie, kan het!

Werk je in de zorg, transport– of retailsector, of in een ander soort bedrijsactiviteit waar ploegenarbeid aanwezig is, schrijf je dan zeker in voor deze Welzijnsconnectie.

Tijdens deze Prenne zullen 4 sessies aan elkaar gekoppeld worden met als rode draad het welzijn en gezondheid bij shiftwerk. 

  1. Ploegen- en nachtarbeid: gezond of ongezond?
    25% van de Vlaamse beroepsbevolking werkt in ploegverband, belangrijk dus om inzicht te krijgen in de factoren die het (goed) functioneren van deze werknemers beïnvloeden. De mogelijke fysieke- en psychische belastingsfactoren worden in kaart gebracht en getoetst aan de huidige wetenschappelijke inzichten. Je maakt tevens kennis met de elementen van een integrale aanpak en het wettelijk kader die het welzijn van deze groep werknemers beschermt en verhoogt.
  2. Gezonde voeding, het belang van de maal’tijd’
    Ploegen- en nachtarbeid gaan vaak gepaard met onregelmatige werkuren die lichaamsfuncties zoals slaap, temperatuur en spijsvertering behoorlijk kunnen ontregelen. Dit vormt vaak een barrière om gezond te eten en kan daardoor nefast zijn om goed te functioneren op het werk. In deze sessie krijg je concrete tools en tips om shiftwerkers te ondersteunen bij een evenwichtig en gezond eetpatroon op het werk en thuis.
  3. Slaapproblemen en het verband tussen shift- en nachtwerk
    Preventieadviseurs worden door mensen in shiftsystemen aangesproken op slaapproblemen. Deze veroorzaken moeilijkheden in functioneren op de werkvloer, inclusief het veilig werken en veilig onderweg zijn. Deze bijdrage gaat kort in op slaapproblemen en het verband tussen shift- en nachtwerk. Klemtoon ligt vooral bij de uitleg over wat mensen kunnen doen om slaapproblemen in dat soort werk zo goed mogelijk aan te pakken.
  4. Shiftwerk: met goesting aan de slag blijven
    De mentale en fysieke gezondheid van shiftmedewerkers staat onder druk. In deze module besteden we na de wetenschappelijke onderbouw aandacht aan het beleidsmatige luik: Hoe kan je de veerkracht en de motivatie van shiftmedewerkers optimaliseren? Hoe creëer je de nodige betrokkenheid en duurzaamheid? Wat zijn tools die je hiervoor kan gebruiken?

meer over de Prenne »