Vlarem- en Zomertrein 2015

  • 31/08/2016

Besluit van de Vlaamse Regering van 18 maart 2016 tot wijziging van diverse besluiten inzake leefmilieu - B.S. 26 augustus 2016

Dit besluit wijzigt voornamelijk de Vlarem II-wetteksten. In het jargon spreekt men steeds over een trein, in dit geval de Vlarem-trein 2015 en de zomertrein, omdat men op gestructureerde wijze in één besluit een hele reeks wijzigingen, begrijp 'wagonnetjes', wil doorvoeren, begrijp 'in het station laten toekomen'. Het Belgisch Staatsblad publiceert eerst het 'Verslag aan de Vlaamse Regering', waar in algemene termen en dan artikelgewijs toelichting wordt verschaft bij de beweegredenen van al deze wijzigingen.

Wijziging tekst Vlarel

Naast de wijziging van de Vlarem II en zijn bijlagen, worden ook de volgende teksten aangepast: VLAREL (Vlaams reglement inzake erkenningen met betrekking tot het leefmilieu), het project MER-besluit (houdende vaststelling van de categorieën van projecten onderworpen aan milieueffectrapportage), het stooktoestellenbesluit (het onderhoud en het nazicht van centrale stooktoestellen voor de verwarming van gebouwen of voor de aanmaak van warm verbruikswater), het Milieuhandhavingsbesluit, het VLAREMA (het Vlaams reglement betreffende het duurzaam beheer van materiaalkringlopen en afvalstoffen), het Besluit inzake verhandelbare emissierechten voor broeikasgassen voor vaste installaties, luchtvaartactiviteiten en de inzet van flexibele mechanismen en ook de Vlarem-trein 2013 waar het Vlarem werd aangepast aan de CLP-wetgeving.

BBT-studies

Sinds de Vlarem-trein 2011 wordt er bij elke Vlarem-wijziging wel enkele nieuwe BBT-studies (best beschikbare technieken) omgezet in wetgeving. Met deze wijziging worden volgende BBT-studies opgenomen in Vlarem:

  1. de verwerking van externe bedrijfsafvalwaters en vloeibare/slibachtige bedrijfsafvalstromen;
  2. de verf-, lak-, drukinkt- en lijmproductie;
  3. de grafische sector;
  4. de asfaltcentrales;
  5. de oppervlaktebehandeling van metalen en kunststoffen.

De andere voornaamste wijzigingen zijn:

  • Het voorzien in Vlarem van een kader van geluidsnormen voor laad- en losverrichtingen bij als hinderlijke inrichting ingedeelde supermarkten, in het kader van de PIEK-projecten, zodat wordt voorzien in een stille en duurzame belevering van supermarkten buiten de piekuren.
  • De integratie van de 13 erkenningen in het VLAREL die te maken hebben met gefluoreerde broeikasgassen of ozonlaagafbrekende stoffen naar aanleiding van de Europese verordening nr. 517/2014 van 16 april 2014 betreffende gefluoreerde broeikasgassen. Het gaat hierbij om de erkenning van koeltechnici, examencentra, bedrijven en keuringsinstellingen. Deze zaten voordien nog vervat in afzonderlijke besluiten van de Vlaamse Regering. Dit heeft niet alleen een impact op Vlaamse koeltechnici, begrijp zij die binnen het Vlaamse Gewest een certificaat behaald hebben, maar ook op de koeltechnici die in het 'buitenland' (dus ook Brussel of Wallonië) een certificaat behaald hebben. Zij moeten, om koeltechnische activiteiten te kunnen uitoefenen in het Vlaamse Gewest, zich aanmelden en een retributie betalen, tevens om de 5 jaar slagen in een actualisatie-examen. De 5 besluiten die voorheen de erkenningen van deze (koel)technici regelden, worden hierbij opgeheven en er wordt in een overgangsregeling voorzien. Het gaat dan o.a. over het besluit van de Vlaamse Regering van 4 september 2009 inzake de certificering van koeltechnische bedrijven en hun koeltechnici. Idem voor de certificering van bedrijven en hun technici voor ozonlaagafbrekende stoffen of gefluoreerde broeikasgassen in brandbeveiligingssystemen, hoogspannings-schakelaars, oplosmiddelen op basis van gefluoreerde broeikasgassen uit apparatuur en als laatste over klimaatregelingssystemen in bepaalde motorvoertuigen.

Let op, mocht je je niet terugvinden in bovenstaande overzicht van wijzigingen, dat zijn er mogelijks toch nog artikels die op je activiteiten van toepassing zijn. Het is hier immers onmogelijk om alle veranderingen op te sommen. Dat zou ons te ver leiden. Er wordt bijvoorbeeld ook geraakt aan de drempel voor de opmaak van een energieplan (verlaging naar 0,1 PJ) maar ook in een bijkomende vrijstelling van de energieaudit voor grote ondernemingen voor publieke gebouwen met geldig EPC. Dat beslaat echter maar 2 artikels in de hele trein van meer dan 300 artikels.

Intrede van besluit

Dit besluit treedt in werking 10 dagen na publicatie, dit is op 5 september 2016, maar daarop zijn in een heleboel uitzonderingen en overgangsmaatregelen voorzien.

Meer informatie