Aandacht als essentieel onderdeel voor een veiligheidscultuur

  • 02/09/2016

We moeten al onze zintuigen gebruiken om gevaren te detecteren en risico’s in te schatten. Positief geformuleerd betekent dit dat we er onze volle aandacht moeten bijhouden, negatief geformuleerd betekent dit dat we minder afgeleid moeten zijn.

Koptelefoons, smartphones, stille wagens...

Enkele jaren geleden verscheen de mp3-speler in het straatbeeld waarbij zowel ons gehoor als zintuig voor extern geluid werd uitgeschakeld door gebruik te maken van oortjes of de koptelefoon, en onze aandacht werd afgeleid. De laatste tijd is het de smartphone die onze aandacht opeist. We staren naar het scherm en kijken zodoende regelmatig naar beneden, zodat opnieuw onze aandacht wordt afgeleid. We gebruiken de smartphone zelfs in het verkeer: eens gauw een berichtje sturen, het file-verkeer checken... De afgelopen weken is de Pokémonrage een nieuwe aandachtsafleider.

Nu ook de elektrische voertuigen die bijna geen geluid meer produceren, waardoor andere weggebruikers deze niet meer horen aankomen. Ook dit vergt een andere attitude van de weggebruikers. 

Sensibilisatiecampagnes 

Enkele openbare vervoersmaatschappijen en verkeersveiligheidsinstituten hebben al gewezen op deze gevaren.

Tuimelwagen op de Prenne

Tijdens de volgende Prenne op 20 september 2016 te Kortrijk is er een tuimelwagen aanwezig. ‘Go for zero’ maakt bestuurders en passagiers bewust van de gevaren en de mogelijke gevolgen bij het niet dragen van de gordel. Kom naar deze simulatie en laat je overtuigen van het belang van het dragen van de veiligheidsgordel! 

Meer informatie