Opdeciemen stijgen met 30%

De programmawet van 25 december 2016 wijzigt in artikel 59 de wet van 5 maart 1952 betreffende de opdeciemen op de strafrechtelijke geldboeten. De aanpassing heeft tot gevolg dat de opdeciemen worden verhoogd tot 70 in plaats van 50.

Verhoging van 30%

Opdeciemen zijn het getal waarmee een rechter het basisbedrag van een boete steevast vermenigvuldigt. Dit betekent dat de geldboeten vanaf 1 januari 2017 worden vermenigvuldigd met 8 in plaats van 6. Dat is een verhoging van 30%.

Welzijnswet

Dit heeft een impact op alle geldboeten uitgesproken door een strafrechter. Zoals verkeersboetes, verkeersovertredingen en dergelijke. Maar heeft ook gevolgen voor overtredingen in het Sociaal Strafwetboek, zoals deze op de welzijnswet.

Voortaan moeten voor overtredingen tegen het sociaal recht die zijn opgenomen in het Sociaal Strafwetboek waarvoor strafrechtelijke of administratieve geldboeten worden uitgesproken, ook vermenigvuldigd worden met 8. De meeste inbreuken op de welzijnswet worden ingedeeld in niveau 3. Geven zij aanleiding tot een arbeidsongeval, dan worden ze ingedeeld in niveau 4.

Rekening houdend met de nieuwe opdeciemen kunnen strafrechtelijke geldboeten van niveau 3 variƫren tussen 800 en 8000 euro en van niveau 4 tussen 4800 en 48000 euro. De bedragen van de administratieve geldboeten zijn de helft van de strafrechtelijke geldboeten.

Deze wijziging treedt in werking op 1 januari 2017.

Meer informatie