Veiligheidsnieuws 201

Op deze pagina vind je de externe links terug van Veiligheidsnieuws 201.

Het betreden van een besloten ruimte is geen sinecure p. 30

Preventie: het Zuid-Europese versus het Angelsaksische model p. 36

De administratieve last van veiligheid en welzijn in cijfers

In een recent onderzoek van Universiteit Antwerpen (Leerstoel Vandeputte) werden 1425 veiligheidsdeskundigen uit België en Nederland bevraagd. Enkele bevindingen:

  • De administratieve taken en het voldoen aan wet- en regelgeving staat op nummer één van taken waar men liever minder tijd aan zou willen besteden.
  • Drie op vier van de Belgische respondenten is van mening dat er binnen het domein van veiligheid en welzijn een overmaat is aan administratieve verplichtingen (in Nederland deelt 58% deze mening – maar dit land kent dan ook  een véél slanker reglementair kader). Een vereenvoudiging van de wetgeving en reglementering is volgens deze respondenten noodzakelijk.
  • Door de hoeveelheid aan administratief werk moeten de respondenten keuzes maken en prioriteiten stellen op het vlak van veiligheid en welzijn. Het vinden van deze balans tussen praktische haalbaarheid en een aanvaardbaar niveau van veiligheid is vaak een moeilijke opdracht.
  • Doordat een groot deel van de tijdsbesteding gaat naar rapportering en registratie, gaat het contact met de werkvloer vaak verloren., wat ten koste kan gaan van de geloofwaardigheid van de veiligheids- en welzijnsdeskundigen.
  • De toekomstperspectieven volgens de respondenten wat betreft de administratie en wetgeving zijn uiteenlopend. Enerzijds is de vrees aanwezig dat er nog meer regels en voorschriften zullen bijkomen. Sommigen schatten de toekomst meer rooskleurig in, en geloven in een afbouw van de hoeveelheid en de complexiteit van de administratie (“Het kan niet veel erger worden dan nu het geval is…”).

Voor jou samengevat: preventie van lage rugpijn p. 60

Occupational interventions for the prevention of back pain overview of systematic reviews

Het welzijnsalfabat van BESWIC p. 64

 

 

 

>

Opleidingssessie Thema
 

Bij de firma Janssen Pharmaceutica werkt men al jaren met het fenomeen "Oproepbare Bedrijfshulpverlener". Het zijn hulpverleners die meer uren opgeleid worden om in geval van een incident sneller en adequater hulp te verlenen. Hoe deze onderneming dit aanpakt, verneem je in deze intervisie!

EHBO 
 

Vanaf 1 juni 2020 is het nieuwe AREI van toepassing. Het is belangrijk om nu reeds rekening te houden bij de uitvoering van veiligheids- en kritische installaties vanaf 1 juni 2020. Veiligheids- en kritische installaties zijn in het nieuwe AREI de opvolgers van de "vitale installaties". Over welke installaties spreken we? Welke nieuwe termen doen hun intrede? Wat zal er veranderen?

Elektriciteit 
 

Langdurig staand werken heeft heel wat gevolgen op de gezondheid. De werkgroep industrie van VerV ontwikkelde de VerV tool staand werken om dit risico correct te beoordelen. Via verschillende casussen wordt de tool voorgesteld.

Ergonomie 
 

Na het verhoogde telewerk tijdens de coronacrisis wordt verwacht dat er in de toekomst meer aan telewerk zal worden gedaan. Telewerk is ook beeldschermwerk en dus heeft de telewerker een ergonomische werkplek nodig. Wie is er verantwoordelijk en hoe realiseer je zo’n ergonomische telewerkplek in de praktijk ? De praktijkrichtlijn rond telewerk wordt toegelicht aan de hand van praktijkvoorbeelden.

Ergonomie 
 

Deze standaard is de eerste wereldwijd erkende standaard die focust op gezondheid en welzijn in gebouwen. De criteria bevatten ontwerpstrategieën, prestatiecriteria, onderhoudsvoorschriften en afspraken tussen werkgever en werknemers met betrekking tot de gebouwde omgeving. Het is een performance-based standaard die in het ontwerp geïntegreerd wordt en waarvan de prestatiecriteria in de tijd opgevolgd worden.

Externe diensten 
 

In deze voorstelling wordt een update gegeven rond GHS (rev6 en 7), CLP (10° tem 13° aanpassing) met onder andere verdwenen EUH-zinnen, REACH nieuwe restricties en nieuwe blootstellingsrichtlijnen en de gevolgen hiervan in de praktijk voor een preventieadviseur en milieucoördinator.

Gevaarlijke stoffen 
 

Ondernemingen steunen meer en meer op teams. Goed en nauw samenwerkende teamleden zijn hét geheim van een goed draaiend bedrijf. Ook teams stoten op uitdagingen. Maar met een sterke veerkracht kunnen ze tegen een stootje en krabbelen ze makkelijker overeind bij veranderingen en tegenslagen. En het goede nieuws is: teamveerkracht kan je trainen. Tijdens deze sessie kom je meer over deze methodiek te weten.

Gezondheid 
 

Het LON-vertrouwenspersonen biedt het nodige netwerk en ondersteuning aan voor de vertrouwenspersonen, waarbij zij vooral van elkaar kunnen leren. Via sterke interactie wordt ingespeeld daar waar de hoogste noden zijn. Op elke Prenne wordt deze intervisie vorm gegeven door elke enthousiaste deelnemer die de eigen ervaring en kennis wil delen met collega’s, door de opbouw van een sterk netwerk waar elk lid een meerwaarde betekent voor de ander.

Intervisie Vertrouwenspersonen 
 

Een belangrijke oorzaak van ongevallen tijdens onderhoud van machines is onverwachte start door foutief of onvolledig isoleren van de energiebronnen. Wie in contact komt met machines heeft er dan ook alle belang bij dat een duidelijke en eenvoudig te gebruiken vergrendel- of LOTOTO-procedure bestaat. Maar hoe begin je eraan en welke tools zijn er beschikbaar? Met deze presentatie zetten we je alvast op weg.

Machineveiligheid 
 

De FOD Economie staat in voor de omzetting van nieuwe aanpakrichtlijnen en het markttoezicht. Sancties volgen uit boek IX van het Wetboek Economisch Recht. In deze presentatie zal ingezoomd worden op diverse cases die men kan tegenkomen op administratief en technisch vlak van enkele arbeidsmiddelen. Ondertussen is de goods package regelgeving een feit en de toekomstige machineverordening is reeds in zicht.

Machineveiligheid 
 

Ontdek digitale tools die je kan inzetten om op te leiden en te sensibiliseren over veiligheid. Vanaf nu kan je je medewerkers prikkelen en opleiden ongeacht tijd, locatie of bereikbaarheid dankzij deze makkelijk bruikbare applicaties.

Multimedia 
 

De infosessie omvat : 1) Introductie tot autodelen: wat en waarom 2) Overzicht van de Belgische autodeelaanbieders 3) Hoe autodelen als bedrijf
 

MVO 
 

Elektrische wagens breken door: veel nieuwe modellen verschijnen. De uitrol van elektrische bedrijfswagens en de energiebevoorrading zijn aan de orde. Vormen al die laadpalen en wagens geen bedreiging voor de energiehuishouding? Zijn batterijen een opportuniteit? Het ontstaan van een nieuw ecosysteem elektrisch rijden. Welke factoren hebben een impact op de TCO van het vergroenen van een bedrijfsvoertuigenpark.

MVO 
 

Tijdens de COVID pandemie wordt iedereen aangeraden om de handen veelvuldig te wassen: wat is de beschermende functie van de huid; hoe voorkom je de extra belasting van deze en hoe de huid herstellen bij beschadiging

PBM 
 

Covid-19 deed de zorgsector daveren op haar grondvesten. Wat hebben we geleerd, hoe passen we het noodplan aan en vooral: hoe moet het nu verder. Wat indien er een 2° golf komt?

Prebeneren 
 

Evolutie van de problematiek van grensoverschrijdend gedrag: cijfers en interessante weetjes. Van een reactief naar proactief beleid. Tips voor een levendig en gedragen beleid.

Psychosociaal 
 

Wanneer men een bewakingscamera wil plaatsen en gebruiken, moet worden voldaan aan de voorschriften van de camerawet. Wat houden deze voorschriften in? De basisregels worden tijdens deze sessie toegelicht.

Security 
 

Heel wat vragen m.b.t. belijning en markering zullen aanbod komen als leidraad voor een veilige werkomgeving: - Waarom belijningen en markeringen in de werkomgeving - Welke belijning kan ik best kiezen op maat voor mijn bedrijf - Welke soorten belijning zijn er mogelijk buiten / binnen - Welke coating op welke ondergrond : beton, asfalt, klinkers, coating? - Onder welke omstandigheden aanbrengen, ...

Transport en logistiek 
 

Hoe kan je je medewerkers laten participeren in een dynamisch risicobeheer? UZ Leuven vormde een bestaande risicoanalyse om tot “veiligheidsbarometer”. Medewerkers evalueren zélf hun blootstelling aan risico’s maar maken ook een inschatting van hun eigen beheersingsvermogen. Resultaat is een overzichtsdiagram dat toelaat om op een duidelijke wijze de risico’s in kaart te brengen.

Verzorgingsinstellingen 
 

De Welzijnswet kent verschillende gradaties van samenwerking tussen bedrijven. We verkennen de afgrenzing van elk systeem en gaan op zoek naar de impact ervan op de strafrechtelijke verantwoordelijkheid van de betrokken actoren: contractoren, uitzendkrachten en zelfstandigen. Voor elk ervan vertrekken we van een concrete case.

Wetgeving 
 

Zowel eigen medewerkers als opdrachtgevers/klanten verwachten dat de medewerkers die worden ingezet een veilige werkomgeving wordt geboden. Organisaties die werken volgens VCA eisen tonen dat zij systematisch werken aan veiligheid en gezondheid van hun medewerkers. In deze info sessie nemen we je mee in de vele voordelen van de nieuwe versie van de VCA.

Zorgsystemen