Milieubeleidsovereenkomst van 13 november 2015 betreffende de aanvaardingsplicht van afgedankte elektrische en elektronische apparatuur (AEEA)

Milieubeleidsovereenkomst van 13 november 2015 betreffende de aanvaardingsplicht van afgedankte elektrische en elektronische apparatuur (AEEA)

  • AEEA Vlaamse MBO
  • Afgekondigd: 13/11/2015
  • Gepubliceerd: 18/05/2016
  • Geografisch domein: Vlaams Gewest

De aanvaardingsplicht is het meest gebruikte instrument in het Vlaamse afvalbeleid om de uitgebreide producentenverantwoordelijkheid vorm te geven. Zoals de term aangeeft houdt de aanvaardingsplicht in dat de producent verplicht is de afgedankte producten, die de consument hem aanbiedt, gratis te aanvaarden. Deze terugname verloopt in de praktijk vaak via de eindverkopers (distributie), de containerparken en/of andere inzamelpunten. Essentieel is dat de producent die het product op de markt heeft geplaatst de verantwoordelijkheid draagt voor de inzameling en verwerking van zijn producten die in de afvalfase zijn aanbeland.
Meestal wordt de aanvaardingsplicht door een sector op gezamenlijke wijze ingevuld. Door bvb Bebat of Recupel. Dit is veel efficiënter dan dat elke producent zijn eigen inzameling zou organiseren. Wettelijk wordt dit geregeld in een milieubeleidsovereenkomst (MBO). Vermits deze een termijn van 5 jaar heeft, moest deze hernieuwd worden. Het Vlaamse Gewest heeft daarom op 13 november 2015 al voor de 3e keer een nieuwe MBO afgesloten met de overkoepelende representatieve organisaties van ondernemingen, zoals Agoria, Comeos, Fedelec, die instaan voor een goede uitvoering van de aanvaardingsplicht van afgedankte elektrische en elektronische apparatuur (AEEA).  Deze MBO heeft tot doel de in het VLAREMA ingeschreven algemene basisregels en beoogde doelstellingen inzake de aanvaardingsplicht voor AEEA vast te stellen in meer specifieke verklarende regels.  De MBO heeft meer specifiek tot doel het collectieve beheer van AEEA te optimaliseren, de hoeveelheid te verwijderen afvalstoffen te verminderen en de sluiting van de betreffende materiaalkringlopen te verbeteren, door het stimuleren van de preventie, producthergebruik, selectieve inzameling en passende verwerking van de AEEA. Deze MBO heeft eveneens tot doel de modaliteiten betreffende de uitvoering van de aanvaardingsplicht tussen de drie Gewesten te harmoniseren. Om deze doelstellingen te realiseren wordt een beheersorganisme opgericht, in dit geval de reeds bestaande Recupel.
Onder het toepassingsgebied van deze MBO vallen een 10-tal categoriën zoals grote en kleine huishoudelijke apparaten, IT-apparatuur, verlichtingstoestellen, elektrisch en elektronisch gereedschap, ... Ook fotovoltaische zonnepanelen vallen onder de aanvaardingsplicht AEEA, zie hiervoor het B.S. van 7 juni 2016 : Milieubeleidsovereenkomst van 13 november 2015 betreffende de aanvaardingsplicht voor afgedankte fotovoltaïsche zonnepanelen. Het beheersorganisme is daar Pv cycle.

De milieubeleidsovereenkomst wordt gesloten voor de duur van vijf jaar en treedt in werking op de tiende dag na de publicatie van de milieubeleidsovereenkomst in het Belgisch Staatsblad, dit is op 19 mei 2016.