Burn-out, het kan iedereen overkomen

Deze activiteit wordt samen met georganiseerd

Studienamiddag

Het provinciaal comité Oost-Vlaanderen voor de bevordering van de arbeid en Prebes Oost-Vlaanderen organiseren op vrijdag 27 september 2019 een studienamiddag met als thema: Burn-out, het kan iedereen overkomen.

Tijdens de studienamiddag in november vorig jaar werden handvaten aangereikt om op een positieve manier aan de slag te gaan met de psychosociale risico’s op het werk. Dit jaar gaan we dieper in op een van de elementen ‘burn-out’. Burn-out is een thema dat zowel werkgevers als werknemers aanbelangt. Wanneer werknemers langdurig uitvallen stelt dit immers een probleem voor de werkgevers om deze afwezigheden ingevuld te krijgen en moeten werknemers daardoor meestal fors een tandje bijsteken. Burn-out komt voor waar de energie-eisers groter zijn dan de energie-gevers en de recuperatie onvoldoende is. Een arbeidsarts werkzaam bij de externe dienst Securex, zal vanuit zijn oogpunt verduidelijken wat burn-out is, hoe je vroegtijdig burn-out kan herkennen en voorkomen. Toezicht op het Welzijn op het werk zal kort de “tool voor de vroegtijdige opsporing van burn-out” toelichten. Dit screeningsinstrument is ontwikkeld voor elke gezondheidswerker die geconfronteerd wordt met werknemers met burn-out: de huisarts, de bedrijfsarts, de preventieadviseur psychosociale aspecten, de psycholoog. De vakgroep ‘Volksgezondheid en eerstelijnszorg’ heeft de voorbije jaren heel wat onderzoekswerk verricht en zijn medewerking verleent aan tal van projecten. Een aantal van deze projecten zullen toegelicht worden: een project uitgevoerd in samenwerking met de FOD WASO, het pilootproject Fedris en het project met het Riziv in het kader van de tertiaire preventie. Deze projecten kunnen een inspiratiebron zijn voor ieder die concreet aan de slag wil gaan binnen de onderneming. Dit binnen een geïntegreerd welzijnsbeleid om de kans te verhogen dat de langdurige uitval van werknemers uitblijft en de druk op de werkgevers afneemt, binnen een loopbaan die voor ieder van ons langer wordt.

Moderator: Rik D'heflt

Tijdstip Programma Spreker(s)
14.00u Verwelkoming Riet Gillis
14.10u Wat is een burn-out? Hoe herkennen? Welke vragenlijsten bestaan er? Ralph Corbey
15.00u Koffiepauze
15.20u Toelichting tool voor de vroegtijdige opsporing van een burn-out Maddy Van Temsche
15.35u Projecten voor de preventie van burn-outs op het werk Lutgart Braeckman
16.00u Film: getuigenis van een burn-out
16.10u Vraagstelling - heb je vragen? Stel ze dan in het opmerkingenveld bij jouw inschrijving!
16.25u Einde
Word lid

Word nu lid en maak gebruik van alle
ledenvoordelen voor slechts € 75 per jaar.

We waren met 0 deelnemers!

Er waren 160 deelnemers, waarvan 158 worden getoond.

Naam Bedrijf Stad/gemeente

Ontvang je attest

Preventieadviseurs, milieucoördinatoren … zijn verplicht een aantal bijscholingen te volgen per jaar. Wij bieden je verschillende opties aan om jezelf bij te scholen: de Prenne, onze opleidingen en provinciale activiteiten. Hier ontvang je altijd een aanwezigheidsattest.

PAC Het Zuid

W. Wilsonplein 2, 9000 Gent