Cobots & robots

in samenwerking met

Studiedag

Samenwerkende robots (cobots) zijn machines die, hand in hand met werknemers, samenwerken in het productieproces en de menselijke handelingen ondersteunen. Die robots werken niet langer afgescheiden, zoals bv. een lasrobot, maar delen dezelfde werkplaats als mensen. Ze bestaan in verschillende vormen en modellen, bijvoorbeeld om zware gewichten te helpen verplaatsen. Cobots kunnen ook een handig hulpmiddel zijn om mindervaliden te ondersteunen bij het uitvoeren van bepaalde taken. Hierdoor kunnen ook maatwerkbedrijven dié mensen tewerkstellen die niet in het ‘reguliere’ arbeidscircuit terecht kunnen.

En dan het maatschappelijk debat: kan technologie een betere werkplek creëren? Automatisering zal onze maatschappij en werkplek ingrijpend veranderen. Sommigen voorspellen dat de helft van de bestaande jobs niet meer zal bestaan. Kassavrije winkels, je pakje via je favoriete geautomatiseerde webshop wordt geleverd door een telegeleide drone … de toepassingen zijn legio. Leidt deze creatieve destructie tot de massale afbraak van jobs of ontstaan er nieuwe behoeftes en nieuwe banen? En wat met onze werkplek? Verscherpt automatisering de kwaliteit tussen afstompende jobs en High End-jobs? Of kan nieuwe technologie de kwaliteit van jobs opwaarderen: minder routineus, afstompend en vernederend werk. Heb je zelf al cobots ingeschakeld in het productieproces? Aan welke wetgeving ben je onderworpen, richtlijn arbeidsmiddelen, machinerichtlijn ...? Hoe voer je hierop een risicoanalyse uit? We zijn ervan overtuigd dat we tijdens deze studiedag een tipje van de sluier kunnen oplichten; we hopen dit ook praktisch toe te lichten via de case-studies van Audi en Barco.

Een in februari 2016 verschenen technische specificatie (TS15066) ondersteunt productiebedrijven bij hun risicoanalyse wanneer ze samenwerkende robotsystemen inzetten. De nieuwe norm is opgebouwd rond de idee dat, indien er incidenteel contact is tussen een mens en robot, dit niet tot verwondingen of pijn mag leiden. De TS 15066:
• begrenst de kracht van de samenwerkende robots binnen de limieten van de menselijke pijngrens.
• schrijft voor dat de robot menselijke aanwezigheid detecteert en maatregelen neemt om een veilige afstand te bewaren of zichzelf uit te schakelen indien die grenzen overschreden worden.

Kortom, een niet-alledaagse studiedag. Het is beter te anticiperen op de uitdagingen van morgen, daarom komt deze studiedag geen dag te vroeg ...

Lunch

Neem je deel aan de voor- en namiddagsessie? Dan kan je ook deelnemen aan de lunch, de kostprijs hiervan is maximum €12, inclusief drank & dessert. Deze dient ter plaatste betaald te worden met Bancontact of de Sodexo-kaart, cash geld wordt niet meer aanvaard. Geef via het opmerkingenveld door of je voor de dagschotel of het vegetarisch alternatief kiest!

Openbaar vervoer

Het station van Brugge bevindt zich op 3 km. Vanaf het station is er een vlotte busverbinding om de 10 minuten. Volgende buslijnen hebben een halte Boeverbos:

  • lijn 5: Centrum - Station - Sint-Andries (Hermitage)
  • lijn 15: Centrum - Station - Sint-Andries (De Prange)
  • lijn 52: Brugge – Gistel – Oostende
  • lijn 53: Brugge – Jabbeke
  • lijn 55: Brugge – Leke

De bussen vertrekken aan de voorkant van het station. De halte Boeverbos is gelegen aan de Gistelsesteenweg (nadat je de warenhuizen GB, Brico en Colruyt voorbij bent). Tegenover de bushalte ligt een dreef, ga de dreef in en op wandelafstand zie je het provinciehuis Boeverbos.

Parkeren

We raden je aan om de wagen op Parking 3 te parkeren. Deze parking is gratis en bevindt zich in de Koning Leopold III-laan, aan de overkant van het provinciehuis Boeverbos, naast de Bowl Inn. Op het einde van de parking brengt een wandelpad je in 5 minuten naar het provinciehuis. Je stapt richting de fonteinen en volgt de bordjes Ingang bezoekers tot aan de hoofdingang van het gebouw.

Vestiaire

In de inkomhal van het provinciehuis is een vestiaire waar je gebruik van kan maken.

Tijdstip Programma Spreker(s)
09.30u Ontvangst deelnemers
09.45u De maatschappelijke impact van robots & cobots Bram Vanderborght
10.25u Robots & cobots: een vergelijking Filiep Vincent
11.05u Pauze
11.25u Wetgevende aspecten van robots & cobots Pieter Bolle
12.00u Robots & cobots: toepasselijke wetgeving en normen Koen Chielens
12.45u Vraagstelling
13.00u Lunch | �12 voor een dagschotel of een vegetarische lunch, op voorhand te reserveren!
14.15u Inleding
14.20u Case 1: de robot Niek De Buck
14.50u Aandachtspunten bij risicoanalyse door integrator en gebruiker Marc Debrabandere
15.20u Pauze
15.40u Case 2: de cobot Walter Seminck
16.20u Vraagstelling
Word lid

Word nu lid en maak gebruik van alle
ledenvoordelen voor slechts € 95,00 per jaar.

We waren met 0 deelnemers!

Er waren 83 deelnemers, waarvan 83 worden getoond.

Naam Bedrijf Stad/gemeente

Ontvang je attest

Preventieadviseurs, milieucoördinatoren … zijn verplicht een aantal bijscholingen te volgen per jaar. Wij bieden je verschillende opties aan om jezelf bij te scholen: de Prenne, onze opleidingen en provinciale activiteiten. Hier ontvang je altijd een aanwezigheidsattest.

Provinciehuis Boeverbos

Koning Leopold III-laan 41, 8200 Brugge

Downloads

Cobots & robots