Bakkers strooien te kwistig met bloem

  • 12/01/2015

De regionale directie Antwerpen van de arbeidsinspectie (Toezicht op het Welzijn op het Werk) heeft onlangs een beperkte inspectiecampagne gehouden in een 30-tal ambachtelijke bakkerijen uit de provincie Antwerpen. Deze campagne kadert in een vernieuwde aanpak van de inspectie om sectoren aan te pakken door ze in een eerste fase lokaal te benaderen. Hierbij wordt een stand van zaken opgemaakt om de sector te confronteren met niet-conformiteiten met de wetgeving. De sector krijgt dan de gelegenheid om globaal acties te ondernemen. De inspectie is bereid hen in deze te begeleiden.

Bloem, waarmee ons dagelijks brood wordt gemaakt, is niet zo onschuldig als het lijkt. Het inademen van bloemstof kan namelijk leiden tot bakkersastma of farinose: een gekende beroepsziekte in het bakkersmilieu. Het Fonds voor Beroepsziekten keert jaarlijks meer dan 4 miljoen euro uit om de gevolgen van deze beroepsziekte te vergoeden. Ieder jaar worden zo een duizendtal bakkers-werknemers vergoed. Zelfstandige bakkers vallen niet onder deze regeling.

30% van de bezochte bakkerijen werd ooit geconfronteerd met de beroepsziekte, toch wordt er bij het dagdagelijkse werk weinig rekening mee gehouden en blijft men kwistig met bloem strooien. Er bestaan nochtans technieken om het bloemstof in de omgevingslucht drastisch te beperken.

lees meer »