Dodelijke arbeidsongevallen dalen met 73% in land- en tuinbouw

  • 09/02/2015

In 2014 kwamen er 6 mensen om het leven tijdens het uitoefenen van hun werkzaamheden op land- en tuinbouwbedrijven. Dat is bijna drie kwart minder dan 4 jaar geleden. De dalende trend van de afgelopen jaren zette zich in 2014 nog sterker door.

De cijfers

Sinds de start van de registratie van arbeidsongevallen op land- en tuinbouwbedrijven in 2011 is het aantal dodelijke arbeidsongevallen gedaald van 22 naar 6. (2011: 22 doden/ 2012: 21 doden/2013: 16 doden/ 2014: 6 doden). Het aantal NIET-dodelijke arbeidsongevallen in de landbouwsector in 2014 wordt statistisch geschat (per dodelijk ongeval telt men 30 ernstige arbeidsongevallen en 300 ongevallen met letsels) op ongeveer 1800 arbeidsongevallen. Heel wat minder dan de 6600 in 2011, maar nog steeds een te hoog cijfer.

Toxische gassen

Een nieuwe uitdaging qua preventie is het toenemend aantal ongevallen met toxische gassen. Daarom wordt momenteel extra aandacht besteed aan dit thema. Onder meer op het evenement AgriFlanders 2015 staan “mestgassen” centraal op de gezamenlijke stand van ILVO-PreventAgri en het Varkensloket. Bovendien komt er vanaf half maart 2015 een nieuwe informatief-persuasieve film ter beschikking specifiek over het veilig mixen van mest. Alle sectorverenigingen die met hun leden willen werken rond toxische gassen kunnen de film gratis bekijken en downloaden via www.varkensloket.be en via www.ilvo-preventagri.be.

Sensibilisering

Ongeacht de inspanningen van land- en tuinbouwbedrijven en diensten zoals PreventAgri, blijft het risico op ongevallen reëel. De cijfers bewijzen dat sensibilisering en preventie meer dan ooit nodig blijven en dat de land- en tuinbouwsector nood heeft aan meer aandacht voor het veiligheidsthema. Daarom werkt ILVO-PreventAgri in opdracht van de Vlaamse overheid aan een veiligere land- en tuinbouw. Voor meer informatie kan u terecht op www.ilvo-preventagri.be

lees meer »

diverse initiatieven voor meer veiligheid in de landbouwsector »

Risico’s van koelkamers in de fruitsector »

Risico’s in de land- en tuinbouw en de hovenierssector »

Waterstofsulfide: een dodelijk gevaar »