Ledlicht niet zonder risico?

  • 14/04/2015

Gebruik jij ledlicht? In het beeldscherm op het werk, je smartphone of tablet? In huis? Hoe zit het met de risico's van dat ledlicht?

Blauw licht

Ledlicht wordt steeds meer toegepast: in verlichting en in beeldschermen van onder meer smartphones en tablets. Bovendien brengen mensen steeds meer tijd voor een beeldscherm door: thuis, onderweg, op het werk. Mede dankzij flexibele werktijden en meer beeldschermgebruik bij de besteding van hun vrije tijd doen zij dit bovendien vaker in de donkere avonduren dan voorheen. Ledlicht bevat relatief veel blauw. Blauw licht maakt mensen meer alert, wat afhankelijk van het tijdstip van de dag gunstig, of juist ongunstig kan zijn. 

Rapport

Ledlicht kan gezondheidsrisico’s met zich meebrengen, en daar moeten consumenten op worden gewezen, vooral omdat we er steeds meer aan worden blootgesteld. Dat stelt de Nederlandse Gezondheidsraad in een advies. Ook het Nederlandse Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) waarschuwt in een nieuw rapport over mogelijke gezondheidsrisico's van ledlicht.

download het rapport van RIVM