Meer groen voor een gezondere werkplek

  • 07/04/2015

Uit onderzoek blijkt dat werkplekken met natuurlijke elementen zorgen voor 15% meer welzijn, 15% hogere creativiteit en 6% hogere productiviteit. In 2014 werden deze effecten op Europees niveau onderzocht door Interface, een internationaal tapijten producent voor kantooromgevingen.

Biofiele principes

Bij het inrichten van je kantoor kan je biofiele principes toepassen. Een kantoor met frisse lucht, daglicht en water.

  • Je creëert visuele en fysieke verbindingen met de natuur;
  • Je verenigt natuurlijke materialen, of natuurlijk ogende materialen, en natuurlijke vormen;
  • Je maakt gebruik van het inzicht in de menselijke evolutie om het ontwerp, de afwerkingen en producten te creëren en bepaalde emoties op te roepen. 

Enkele eenvoudige stappen kunnen een positieve impact hebben op het functioneren van je bedrijf en het emotionele welzijn van de werknemers. Het inspireert om opnieuw in verbinding te komen met de natuur en de menselijke ervaring van interieurs op een positieve manier te veranderen.

Google

Google pakt het grondig aan en wil met de nabootsing van het buitenklimaat in de kantooromgeving, het welzijn van werknemers verbeteren. Dat doet het bedrijf door het effect van daglicht te imiteren in kantoren door middel van zonnelampen en vloerbedekking en wandbekleding te gebruiken die in kleur en textuur op de natuur zijn geïnspireerd. Het idee erachter is dat in de buitenlucht de omstandigheden altijd variabel zijn, zoals de temperatuur, de kleur van het licht en de structuur van gebouwen, planten en bomen. Door die afwisseling ook in het bedrijfspand toe te passen, wordt een meer natuurlijke omgeving benaderd.