48% van bedrijven heeft AED

  • 09/07/2015

In februari 2015 werden jullie gevraagd deel te nemen aan een onderzoek naar AED in het bedrijf. 740 interne preventieadviseurs, zowel uit kleine als uit grote bedrijven, hebben de vragenlijst ingevuld. 48% van de respondenten hadden een AED ter beschikking in hun bedrijf.

AED en nu?

Van de bedrijven met een AED doet drie kwart het goed. Ze zorgen voor opleiding, bijscholing, communicatie, controle en onderhoud en hebben een zicht op de aanwezige risico’s en de aanrijtijd van de hulpdiensten. Een kwart van de bedrijven heeft een AED gekocht, maar er verder niets mee aangevangen. Hier is nog werk aan de winkel.

50% meer kans op overleven

Globaal gezien kan je in Vlaanderen maar beter een hartstilstand krijgen in een bedrijf met een AED dan zonder AED. Uit een analyse van 61 reanimaties uitgevoerd in de meewerkende bedrijven tijdens een periode van 3 jaar blijkt dat men in een bedrijf met een AED 50 % meer kans heeft de reanimatie te overleven dan in een bedrijf zonder.

Publicatie resultaten

De resultaten van dit onderzoek zullen verwerkt worden met buitenlandse aanbevelingen om te komen tot een richtlijn voor zowel de risicoanalyse als de omkadering van de AED in het bedrijf. Deze richtlijn zal door de onderzoekers gepubliceerd worden in Veiligheidsnieuws van december 2015 en voorgesteld worden op de Prenne van 3 december 2015.

Het onderzoek

In februari 2015 liep via Prebes een onderzoek naar de aanwezigheid van AED’s in Vlaamse bedrijven. De resultaten van het onderzoek werden op 2 juli voorgesteld aan het VUB. Gedeeltelijke resultaten werden begin juni al voorgesteld op het wereldcongres arbeidsgeneeskunde in Seoel, Zuid-Korea. Het onderzoek is er gekomen dankzij Prebes en zijn leden. 740 interne preventieadviseurs, zowel uit kleine als uit grote bedrijven, hebben de vragenlijst ingevuld. 48 % van de respondenten hadden een AED ter beschikking in hun bedrijf.

De onderzoekers zijn Prebes en zijn leden zeer dankbaar voor de medewerking. Zonder deze medewerking was het onderzoek niet mogelijk geweest.