Nieuwe campagne navb

  • 14/07/2015

Een steiger is nog altijd één van de veiligste arbeidsmiddelen om werken op hoogte uit te voeren. Niettemin houdt zowel de montage als de demontage van steigers heel wat risico’s in, zowel voor de steigerbouwers als voor de personen die zich rond de steiger bevinden.

Nieuwe campagne

De nieuwe preventiecampagne van het navb (het preventie-instituut van de bouw) wordt voorbereid door een werkgroep waaraan naast de sociale partners van het navb, ook vertegenwoordigers van de FOD WASO Algemene Directie Toezicht Welzijn op het Werk en leden van de Vereniging van Stellingbouwbedrijven, in België deelnemen. Bovendien zal het navb, net als tijdens de voorbije campagnes, nauw samenwerken met een hele rist organisaties die zich toespitsen op de preventie van arbeidsongevallen en beroepsziekten. Het navb en de andere leden van de werkgroep hebben deze organisaties op 19 mei samengebracht in een overlegplatform. 

Campagneproducten

Tijdens dit overlegplatform werd de opzet van de campagne toegelicht en werden de planning en de campagneproducten voorgesteld. Twee in het oog springende producten zijn het stripalbum en een catalogus met arbeids- en beschermingsmiddelen die veilig werken op hoogte mogelijk maken. Net als bij de campagne Lever veilig zal het navb een album met 16 korte stripverhalen publiceren, zodat de kernboodschap van de campagne op een zeer toegankelijke en concrete manier overgebracht kan worden. De online catalogus met arbeids- en beschermingsmiddelen bestaat dan weer uit beschrijvende fiches over steigers en collectieve beschermingsmiddelen. Via deze catalogus kan op een gebruiksvriendelijke en snelle manier opgezocht worden welke middelen het best gebruikt kunnen worden in welke werksituaties.

Startschot

Het startschot voor deze nieuwe campagne wordt gegeven op 1 september bij de opening van de beurs Matexpo in Kortrijk. Tijdens deze beurs worden er op de stands van diverse fabrikanten en leveranciers van steigermaterieel demonstraties gegeven waarbij specifieke aandacht wordt besteed aan het veilig monteren, demonteren en gebruiken van steigers.

2 fases

Ook deze campagne verloopt in twee fases: een preventieve golf van ongeveer een jaar door het navb, gevolgd door een handhavingsgolf door de FOD WASO.