Terug aan het werk

  • 14/07/2015

Wil je een beleid opzetten gericht op werkhervatting? Wie heeft welke verantwoordelijkheid? Hoe werk je aan een concreet plan van aanpak? Welke informatie geef ik aan mijn werkgever? Wat gebeurt er tijdens mijn afwezigheid met mijn job? Hoe keer ik terug naar het werk als ik hersteld ben? Het antwoord op deze vragen vind je in de brochures over werkhervatting na langdurige afwezigheid.

De Federale Overheidsdienst Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg (FOD WASO) publiceert 2 nieuwe brochures:

  • Werkhervatting na een lange afwezigheid wegens medische redenen: brochure voor werknemers
  • Preventie van langdurige afwezigheid: brochure voor werkgevers

Voor werknemers

Iedereen wil liefst gezond en fit naar het werk. Maar de werkelijkheid is soms anders als je om medische redenen niet meer aan de slag kan. Hoe langer je afwezig bent, hoe kleiner de kans dat je het werk succesvol hervat bij dezelfde werkgever. Deze brochure kan je helpen om de drempels in je werkhervattingstraject aan te pakken en geeft een antwoord op de volgende vragen: hoe moet ik me ziek melden; welke informatie geef ik aan mijn werkgever; wat gebeurt er tijdens mijn afwezigheid met mijn job; hoe keer ik terug naar het werk als ik hersteld ben?

download de brochure »

Voor werkgevers

Het aantal langdurige afwezigheden om medische redenen kent een toename , en ook de duur ervan stijgt. De voornaamste oorzaken van deze afwezigheden zijn psychische stoornissen en aandoeningen van het bewegingsapparaat. Ter preventie van langdurige afwezigheid is een beleid gericht op werkhervatting essentieel. Een dergelijk beleid speelt in op de belemmerende factoren en zal mogelijkheden tot vroegtijdige werkhervatting creëren.

download de brochure »