Wereld accreditatiedag

  • 02/07/2015

De Belgische accreditatie-instelling (BELAC) is verantwoordelijk voor de accredidaties. BELAC nam dan ook deel aan de Wereld accredidatiedag op 9 juni. Dit was het thema: Accredidatie, een middel ten dienste van de sociale sectoren en de gezondheidszorg.

Wat is accredidatie

Een accredidatie is een formele verklaring van de technische competentie en integriteit van instellingen die beproevingen, verificatie-, keurings-, kalibratie- en certificatiediensten aanbieden, beter gekend als conformiteitsbeoordeling.

Uitdaging

Eén van de grote uitdagingen voor de samenleving van vandaag is het aanbieden van zorg en gezondheidsdiensten die voldoen aan de behoeften van de burger. De brochure 'World Accreditation Day 2015 - Accreditation: Delivering confidence in Health and Social Care' kan men terugvinden op de websites van ILAC en IAF.

Gezondheidszorg

Sinds meerdere jaren draagt BELAC bij aan deze uitdaging door aan de spelers in de sociale sector en de gezondheidszorg diensten aan te bieden zoals accreditatie van klinische laboratoria en accreditatie van organisaties die certificatie van managementsystemen aanbieden bij onder andere ziekenhuizen of producenten van medische apparatuur.

Externe diensten

Accreditatie ook van belang bij keuringsorganisaties. Volgens het KB van 29 april 1999 betreffende de opdrachten en erkenning van de Externe Diensten voor technische controles op de werkplaats, dienen deze EDTC’s een accreditatie ISO17020 te hebben om erkend te worden.

Meer info