Bliksemactie: veiligheid van steigers en valgevaar

140 arbeidsinspecteurs, 2 ploegen en 350 werkgevers. Na de bliksemactie van de arbeidsinspectie werd 1 werf op 2 stilgelegd.

Responsabilisering

De resultaten tonen aan dat er dringend moet geresponsabiliseerd worden. Het Nationaal Actiecomité voor Veiligheid en hygiëne in het Bouwbedrijf (navb) lanceert dan ook in het najaar een nieuwe sensibilisatie- en preventiecampagne om werken op hoogte veiliger te maken. Meer in het bijzonder zal aandacht besteed worden aan het uitvoeren van dakwerken en het veilig monteren en demonteren van steigers.

De resultaten

Amper 20% van de werkgevers was in orde. De activiteiten werden stopgezet in 50% van de gevallen. In 30% van de gevallen heeft de inspecteur een schriftelijke waarschuwing gegeven. In 5 gevallen werd een proces-verbaal ter attentie van het gerecht opgesteld.

Veiligheid van stijgers en valgevaar

De actie werd gevoerd op kleine werven in het hele land en heeft zich toegespitst op de zware inbreuken die aan de oorsprong liggen van zeer zware zelfs dodelijke ongevallen. De klemtoon van de actie lag ditmaal op de veiligheid van steigers en valgevaar. In totaal werden er een 350-tal werkgevers gecontroleerd. 

Meer info