CLP-wijziging van 5 KB’s uit de Codex Welzijn op het Werk

  • 06/08/2015

Na de wijziging van de Vlaamse milieuwetgeving door de Vlarem trein 2013, worden nu ook 5 KB’s uit de Codex Welzijn op het Werk aangepast aan de Europese verordening 1272/2008 betreffende de indeling, etikettering en verpakking van stoffen en mengsels, ook wel CLP-verordening genoemd, naar de Engelse afkorting voor ‘Classification, Labelling and Packaging of substances and mixtures’. De CLP-verordening legt verplichtingen op om chemische stoffen en mengsels in te delen, te etiketteren en te verpakken volgens het wereldwijde geharmoniseerde systeem (GHS, Globally Harmonised System).

Het was hoog tijd voor deze update want de CLP-verordening was al volledig van kracht vanaf 1 juni 2015. En sinds die datum zijn ook de Europese richtlijnen 67/548/EEG (voor zuivere stoffen) en 1999/45/EG (voor preparaten) opgeheven en dus alle referenties naar de oude oranje vierkante pictogrammen en R-en S-zinnen verdwenen. Tijd dus om de KB’s waarin deze pictogrammen nog werden gebruikt, op te kuisen.

Het gaat hier over een aanpassing van de volgende KB’s uit de Codex:

  • KB van 17 juni 1997 betreffende de veiligheids- en gezondheidssignalering op het werk;
  • KB van 2 mei 1995 inzake moederschapsbescherming;
  • KB van 3 mei 1999 betreffende de bescherming van de jongeren op het werk;
  • KB van 11 maart 2002 betreffende de bescherming van de gezondheid en de veiligheid van de werknemers tegen de risico’s van chemische agentia op het werk;
  • KB van 2 december 1993 betreffende de bescherming van de werknemers tegen de risico’s van blootstelling aan kankerverwekkende en mutagene agentia op het werk.

Deze 5 KB’s zijn niet toevallig gekozen, maar zijn precies de 5 Europese richtlijnen die werden gewijzigd door de Europese richtlijn 2014/27. Deze richtlijn wijzigde die 5 richtlijnen om ze aan te passen aan de CLP-verordening. Dit KB is dus een omzetting van richtlijn 2014/27.

Preparaten worden mengsels

Sommige wijzigingen zijn enkel een aanpassing van het jargon maar hebben geen fundamentele gevolgen. Zo worden preparaten voortaan mengsels genoemd, ondanks dat het over hetzelfde gaat, namelijk, een oplossing van 2 of meer zuivere stoffen.

Wettelijke referenties en andere

FOD WASO maakt gebruik van deze herziening om alle wettelijke referenties aan te passen aan de huidige stand van zaken, zo wordt de referentie naar de opgeheven Europese richtlijnen 67/548 en 1999/45 vervangen door deze van de CLP-verordening. Ook de referenties naar het ARAB worden omgezet naar het overeenkomstige KB uit de Codex. Zonder dat aan de rest van de artikels  inhoudelijk wordt geraakt. Zo worden in het KB moederschapsbescherming de referenties naar de wetgeving ioniserende straling en biologische agentia up to date gemaakt. Een gelijkaardige actie is gebeurd voor de aanduiding van de juiste afdeling van FOD WASO of de update van minister van ‘werk’, i.p.v. minister van ‘tewerkstelling en arbeid’.  En “carcinogene agentia” wordt telkens vervangen door de woorden “kankerverwekkende en mutagene agentia”. In het KB chemische agentia wordt logischerwijze ook een verwijzing opgenomen naar de REACH-verordening (verordening  1907/2006 inzake de registratie en beoordeling van en de autorisatie en beperkingen ten aanzien van chemische stoffen).

Uitbreiding van mogelijke waarschuwingsborden

Bijlage II, punt 3.2 omvat een aantal waarschuwingsborden (gele driehoek met zwarte rand). In artikel 10 van het KB veiligheidssignalisatie wordt voor signalisatie van recipiënten of leidingen als alternatief naar deze bijlage verwezen. Die bijlage wordt niet gewijzigd. Maar het aantal pictogrammen in die bijlage II, punt 3.2 is beperkt. Hier wordt een nieuwe verwijzing geplaatst naar bijlage V van de CLP-verordening, waarin de 9 nieuwe ruitvormige symbolen staan opgesomd. Idem voor plaatsen of lokalen waar aanzienlijke hoeveelheden gevaarlijke stoffen worden opgeslagen.

R-zinnen worden H-zinnen

Door CLP verdwijnen de R(isk)- en S(afety)-zinnen en worden deze vervangen door H(azard) en P(recautionary)-zinnen. De referenties in de diverse KB’s worden ook in die zin aangepast. Met vooral een uitbreiding van het aantal zinnen en gevaarscategorieën tot gevolg. Ook wordt bij een aantal gevaarlijke stoffen het CAS nummer aangevuld.

Gemiste kans

Al bij al is dit een vrij beperkte wijziging van deze 5 KB’s. Voor een stuk is dit wel een gemiste kans, want bij de herziening van deze KB’s zouden immers nog andere updates mogelijk geweest zijn, zoals bijvoorbeeld het aanpassen van de pictogrammen in het KB veiligheids- en gezondheidssignalering op basis van de norm EN ISO 7010. Zie standpunt hierover op de website van FOD WASO (zie verder bij links). Ook kan de vraag gesteld worden of dit de enige 5 KB’s in de Codex zijn waar verwijzingen naar producten en mengsels voorkomen, hun pictogrammen en R- en S-zinnen.

Datum in werking – retro-actief

Dit KB treedt in werking op 1 juni 2015, wat de datum is waarop de CLP-verordening van toepassing werd voor alle producten, zowel zuivere stoffen als mengsels. Het is dus een logische keuze om deze datum – in het verleden – te kiezen.

Links