Publicatie van het Seveso-samenwerkingsakkoord

Donderdag 20 augustus 2015 verscheen in het Belgisch Staatsblad het samenwerkingsakkoord van 5 juni 2015 tussen de Federale Staat, het Vlaamse Gewest, het Waalse Gewest en het Brusselse Hoofdstedelijk Gewest betreffende de beheersing van de gevaren van zware ongevallen waarbij gevaarlijke stoffen zijn betrokken. Dit is een gedeeltelijke omzetting van de Seveso-III richtlijn, nl van richtlijn 2012/18/EU en dit o.a. ten gevolge van de CLP-verordening (art. 1).

Nog niet in werking

In tegenstelling tot wat het op het eerste zicht laat vermoeden, treedt het samenwerkingsakkoord (SWA) de eerste maanden nog NIET in werking. Het laatste artikel 42 is heel duidelijk. Dit samenwerkingsakkoord treedt in werking op de dag van publicatie in het Belgisch Staatsblad van de laatste instemmingsakte en ten vroegste op 1 juni 2015. En daar wringt juist het schoentje. In tegenstelling tot de eerdere wetgevingstechnische praktijk, wordt nu eerst een samenwerkingsakkoord gepubliceerd, gevolgd door later gepubliceerde wetten of decreten die instemmen met het samenwerkingsakkoord. In het verleden werd het samenwerkingsakkoord gepubliceerd bij de laatste instemmingsakte.

Na advies van de Raad van State zal dit samenwerkingsakkoord in de respectievelijke parlementen (Federaal, de Kamer en de gewestelijke Parlementen van Vlaanderen, Brussel en Wallonië) ingediend worden als wetgevingsstuk, die dan zijn vervolg zal kennen in de commissies en de plenaire vergaderingen van deze wetgevende organen. Pas nadat het laatste Parlement dit heeft bekrachtigd en het eveneens in het Belgische Staatsblad is verschenen, treedt dit in werking. Momenteel zijn er in de diverse parlementen nog geen wetgevende stukken ingediend, zodat het nog enkele maanden kan duren vooraleer dit SWA in werking treedt.

Analyse maken

Toch doen de bedrijven er goed aan om hun analyse te maken. Dit kan, wat betreft bedrijven die vallen onder Vlarem, best gekoppeld worden aan hun CLP-analyse in het kader van de milieuvergunning. Vóór 1 december 2015 moeten deze bedrijven een document opmaken waarin vermeld wordt onder welke subrubriek(en) van de indelingslijst de inrichting valt. Uit deze evaluatie zal dan blijken of de opslag van gevaarlijke en brandbare producten vergund is en of een wijziging van de vergunning of een melding noodzakelijk is. De basis voor de indeling van rubriek 17.3.x zijn de gevaarspictogrammen op het etiket van de producten. Tegelijkertijd kunnen ze concluderen of ze voor de eerste keer onder de Seveso-richtlijn vallen en of ze van Seveso-drempel veranderen (lage drempel/hoge drempel).

Voor de modaliteiten die expliciet volgen uit het SWA en die dienen overgemaakt te worden aan de (diverse) overheden (o.a. kennisgeving of aangepaste kennisgeving indienen) wacht men best tot de inwerkingtreding van het SWA.

Voorbereiding

Bedrijven die voor de eerste keer een veiligheidsrapport (VR) moeten maken of aanpassen, kunnen dit best opstellen in samenwerking met een VR-deskundige. Het opstellen van een VR duurt meerdere maanden tot zelfs een jaar i.f.v. de complexiteit van het proces en het bedrijf.

Meer informatie