Vliegende Hollander verboden

  • 16/11/2015

Preventieadviseurs van lokale besturen kunnen naast de welzijnsregelgeving ook in contact komen met de regelgeving rond speeltoestellen en het uitbaten van speelterreinen uitgevaardigd door de FOD Economie. Deze regelgeving is beschreven in 2 koninklijke besluiten van 28 maart 2001.

Vliegende Hollander

In uitvoering  van artikel IX.4 van het Wetboek van economisch recht, werden groepsschommels met starre ophangelementen, beter bekend als de “Vliegende Hollander”, met het koninklijk besluit van 27 september 2015 niet langer toegelaten op speelterreinen. Het blijkt technisch niet mogelijk om te voldoen aan de veiligheidsnorm EN 1176-2 voor dit toestel.

Risico op ernstige hoofdletsels

Schommels met starre ophangelementen hebben geen natuurlijk maximaal uitzwaaipunt: ze kunnen dus heel ver uitzwaaien waardoor het gevaarlijk wordt. Schommels zonder starre ophangelementen (bijvoorbeeld met kettingen), hebben wel een maximaal uitzwaaipunt, dit wil zeggen dat er een punt is waar ze bij het uitzwaaien/schommelen niet voorbij geraken. De sectorfederaties Recreabel en Fedustria werden geïnformeerd en geconsulteerd bij het ontwerp van dit koninklijk besluit.

Meer info