Fire Stress Team

In België kampen twee op de drie organisaties met psychosociale en musculoskeletale risicofactoren. Dit concludeerde het Europees Agentschap voor Veiligheid en Gezondheid op het werk (EU-OSHA) eerder dit jaar na een bedrijvenenquête in de EU-Lidstaten (ESENER-2 rapport).

Psychosociale risico’s bij medewerkers hoeven helemaal geen taboe te zijn. Integendeel, streven naar betere resultaten doordat medewerkers zich goed voelen op het werk is precies waar het in de EU-OSHA’s campagne 2014-2015 om gaat met de slogan “gezond werk is werk zonder stress”.

In het teken van deze campagne gaf PIVO Vlaams-Brabant of het Provinciaal Instituut voor Vorming en Opleiding in oktober een blik achter de schermen. Dit opleidingscentrum staat in voor de opleiding en training van hulpverleners zoals brandweerlui. PIVO zet een unieke opleiding in de kijker, namelijk deze die hulpverleners leert om hun collega-hulpverleners te ondersteunen bij het verwerken van een traumatische gebeurtenis. Dit gebeurt door het zogenaamde FiST of Fire Stress Team.