Minder dan de helft neemt verkeersveiligheid op in jaaractieplan

  • 15/02/2016

Merkwaardig genoeg zetten slechts weinig bedrijven in op een systematisch preventiebeleid als het over verkeersongevallen gaat, terwijl ze dat wél doen om ongevallen op de werkvloer te voorkomen. Dat blijkt uit een verkennend onderzoek dat de VSV en Vinçotte Academy in samenwerking met de Universiteit Hasselt en Prebes eind vorig jaar uitvoerden via een online enquête waaraan 49 bedrijven deelnamen. Hoewel het slechts om een beperkte steekproef gaat die niet representatief is voor alle ondernemingen in Vlaanderen, geven de resultaten toch een indicatie over de veiligheidscultuur in de bevraagde bedrijven.

Werkverplaatsingen

Zo blijkt dat minder dan de helft van de bevraagden verkeersveiligheid opneemt in het jaarlijkse actieplan ter preventie van arbeidsongevallen (18 van de 49 bedrijven doen dat). Zowat de helft verklaart werknemers wel te informeren over verkeersrisico’s (25 bedrijven), iets meer dan 1 op 3 organiseert ook sensibiliseringsacties (18 bedrijven). Slechts een kleine minderheid gebruikt een veiligheidsmanagementsysteem om aan verkeersongevallenpreventie te doen (4 bedrijven).

Op de werkvoer

Die resultaten steken af tegen de maatregelen die bedrijven nemen ter preventie van arbeidsongevallen op de werkvloer: een ruime meerderheid werkt daarbij met een jaaractieplan (36 bedrijven) en zowat 4 op 10 bevraagden maken gebruik van een veiligheidsmanagementsysteem (21 bedrijven). Ook wordt opvallend meer ingezet op informatie, opleiding en sensibilisering van werknemers (in respectievelijk 32, 31 en 29 van de bevraagde bedrijven). Een ruime meerderheid is dan ook van mening dat hun bedrijf voldoende aandacht besteedt aan de preventie van arbeidsongevallen op de werkvloer (40 bedrijven), terwijl aanzienlijk minder bevraagden menen dat er voldoende aandacht gaat naar de preventie van werkverplaatsingsongevallen (21 bedrijven) en nog minder wanneer het pendelongevallen betreft (14 bedrijven).

Meer informatie