Strafbaarstelling pesten: vergis u niet van strafwetboek

Pesten op het werk

Op 27 januari 2016 was er een persbericht rond de uitbreiding van het sociaal strafrecht met (seksueel) geweld en pesten op het werk, nadat het wetsontwerp in de commissie justitie was goedgekeurd. Deze uitbreiding was maar een deel van een grotere aanpassing van het Sociaal Strafwetboek. 

Pesten buiten de arbeidsplaats

Op donderdag 10 maart 2016 werd plenair in De Kamer unaniem een ander wetsvoorstel goedgekeurd rond pesterijen, nl deze voor pesterijen buiten de arbeidsplaats, welke een wijziging is van artikel 442bis van het (gemene)Strafwetboek. 


Wijziging van artikel 442bis van het Strafwetboek

  • In het initiële korte wetsvoorstel van 21 oktober 2014, wordt voor de algemene strafbaarstelling van pesterijen, verwezen naar analogie van de bestaande regeling met betrekking tot pesten op het werk.
  • De definitie van pesterijen is geïnspireerd op deze welke gebruikt wordt in de wet van 4 augustus 1996 betreffende het welzijn van de werknemers bij de uitvoering van hun werk (art. 32ter, 2°) met dien verstande dat de nieuwe strafbaarstelling ruimer geformuleerd is. Zo zijn verwijzingen naar “onderneming of instelling” om evidente redenen weggelaten.
  • De opgelegde straffen komen overeen met deze welke in artikel 119 van het Sociaal Strafwetboek, dat handelt over geweld, pesterijen of ongewenst seksueel gedrag op het werk, worden gehanteerd. Het artikel stelt dat dit gedrag bestraft wordt met een sanctie van niveau 4.
  • In het uiteindelijk goedgekeurde voorstel van 10 maart 2016 wordt art. 442bis, 3e lid opgeheven. Er zijn geen verwijzingen meer naar de welzijnswet, zoals in het oorspronkelijke voorstel.

Meer informatie