Nieuwe Europese marktrichtlijnen

Recent verschenen enkele KB’s die een omzetting zijn van Europese marktrichtlijnen. Op vrijdag 15 april 2016 verscheen het KB van 1 april 2016 betreffende het op de markt aanbieden van drukvaten van eenvoudige vorm. Dit KB heeft weinig implicaties voor een doorsnee preventieadviseur.

Op maandag 18 april 2016 verscheen het KB van 12 april 2016 betreffende het op de markt brengen van liften en veiligheidscomponenten voor liften. Dit heeft meer implicaties.

Atex, laagspanning, EMC, …zullen de komende dagen nog verschijnen. Dit is het gevolg van 8 aanpassingen van Europese richtlijnen die op 29 maart 2014 in het Europees Publicatieblad waren verschenen.

Website FOD Economie

De FOD economie stond in voor de omzetting van deze richtlijnen. Toelichting van de regelgeving van veiligheid van goederen en diensten kan gevonden worden op de website van de Algemene Directie Kwaliteit en Veiligheid http://economie.fgov.be/nl/ondernemingen/securite_produits_et_services/#.VxTD_dHsnIU

Veiligheid van producten en diensten kan teruggevonden worden in boek IX van het Wetboek van Economisch recht. Onveilige producten kunnen tevens gemeld worden aan het meldpunt: safety.prod@economie.fgov.be. Dit is niet altijd bekend bij een preventieadviseur.

Deze dienst staat tevens in voor (controle van) het op de markt brengen van persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM). Op 31 maart 2016 verscheen immers in het Europees Publicatieblad Verordening (EU) 2016/425 van het Europees Parlement en de Raad van 9 maart 2016 betreffende persoonlijke beschermingsmiddelen en tot intrekking van Richtlijn 89/686/EEG van de Raad. 

Studiedag nieuwe wetgeving

Op 22 april 2016 is er een studiedag rond update van regelgeving. Er is ook een spreekster van de FOD Economie die een toelichting zal geven rond economische richtlijnen. Ongetwijfeld zal bovenstaande aspect ook reeds aan bod komen. Inschrijven kan nog altijd via http://www.prebes.be/activiteit/nieuwe-wetgeving-2