Nieuwe NVAF-richtlijn voor drijvend funderingsmaterieel in Nederland

Op maandag 15 februari 2016 is de nieuwe NVAF-richtlijn voor drijvend funderingsmaterieel gepresenteerd. Deze richtlijn vervangt een eerdere versie uit 2004. Sindsdien is de wet- en regelgeving gewijzigd en zijn mede daardoor verwijzingen niet meer up-to-date. Bovendien zijn inzichten over stabiliteitsberekeningen en de te nemen maatregelen op het gebied van veiligheid en gezondheid ingrijpend veranderd. Relevante bepalingen ten aanzien van (scheepvaart)veiligheid en milieu voor funderingsmaterieel op het water zijn bij deze herziening in de richtlijn opgenomen.

Toepassing in Nederland

Deze richtlijn is van toepassing in Nederland, maar de luiken rond risico’s en maatregelen zijn evengoed nuttig voor de België. Het stuk regelgeving van Nederland is minder relevant om te kennen voor de Belgische situatie.

Doelstelling

Op de bouw en het gebruik van bouwmaterieel en vaartuigen is een uitgebreid scala van wetten, normen en richtlijnen van toepassing. Deze voorschriften zijn in het algemeen breed van opzet. Voor de specifieke toepassing van (tijdelijke) combinaties van funderingsmaterieel met vaartuigen of drijvende werktuigen is niet in één oogopslag duidelijk aan welke eisen moet worden voldaan. De doelstelling van dit document is het geven van concrete richtlijnen voor de inrichting, uitrusting en het gebruik van combinaties van funderingsmaterieel en vaartuigen, gebaseerd op de eisen vanuit wetgeving en normen. 

Meer informatie

NVAF-richtlijnen voor drijvend funderingsmaterieel (2016)