Nieuwe inzichten brandveiligheid ouderenvoorzieningen

  • 18/10/2016

Het VIPA-onderzoek (Vlaams Infrastructuurfonds voor Persoonsgebonden Aangelegenheden) naar brandveiligheid in ouderenvoorzieningen met open woonconcepten werd afgerond. Dominic Hermans (bestuurder, voorzitter projectgroep verzorgingsingstellingen) en Lieven Carron (projectgroep verzorgingsinstellingen) zetelde voor Prebes in de commissie om de belangen voor de sector te behartigen.

In de studie, uitgevoerd door Warrington Fire Gent en UGent, werd onderzocht hoe een aanvaardbaar veiligheidsniveau kan gerealiseerd worden in nieuwe woonzorgcentra met een open woonconcept. De laatste jaren is er in woonzorgcentra immers een duidelijke evolutie merkbaar van planconcepten met een strikte opdeling tussen leefruimte en circulatieruimte naar planconcepten met een open indeling waarbij de leefruimte vaak rechtstreeks aansluit bij de kamers van de bewoners. In de huidige regelgeving brandveiligheid voor ouderenvoorzieningen is het realiseren van dergelijk open concept niet mogelijk.

De resultaten van het onderzoek worden gebruikt om na te gaan welke combinaties van maatregelen kunnen ingezet worden om het gewenste veiligheidsniveau in ouderenvoorzieningen te realiseren. Deze combinaties worden finaal weergegeven in een beoordelingskader.

Blootstelling aan rook en evacuatie

Het gewenste veiligheidsniveau is in ouderenvoorzieningen anders dan in andere gebouwen. Enerzijds blijkt het vermijden van blootstelling aan rook cruciaal voor ouderen omdat ze bijzonder kwetsbaar zijn voor de gevolgen van blootstelling aan rook. Anderzijds moet rekening gehouden worden met het feit dat de bewoners van een woonzorgcentrum vaak niet zelf-redzaam zijn en voor hun evacuatie aangewezen zijn op de hulp van anderen. 

Meer informatie