Test je rookmelders regelmatig!

Je hebt rookmelders gekocht? Prachtig. Je rookmelders hangen op de juiste plaats? Helemaal goed! Denk er nu nog aan om je melders regelmatig een onderhoud en een test beurt te geven! 

Eerste donderdag van de maand

Om zeker te zijn dat de rookmelder goed werkt, is het belangrijk om het toestel regelmatig te controleren en te testen én goed te onderhouden. Een goede rookmelder geeft een signaal als de batterij aan vervanging toe is. Test maandelijks, bijvoorbeeld elke eerste donderdag van de maand, jerookmelders.

Test en onderhoud je rookmelder regelmatig!

  • Test tenminste 1 keer per maand je rookmelder. In de meeste gevallen is hiervoor een testknop op de rookmelder voorzien.
  • Verwijder maandelijks het stof van de rookmelder. Dit kan met een stofdoek, of eventueel met de stofzuiger.
  • Haal nooit de batterij uit de rookmelder, tenzij om die te vervangen. Bij sommige rookmelders kan je zelfs de batterij niet vervangen. De batterij heeft in dat geval vaak een levensduur van 10 jaar.
  • Overschilder nooit je rookmelder en stop nooit de gaatjes toe. De detector kan anders hierdoor slecht functioneren.

Niet te vergeten!

Wist jij dat je rookmelders na tien jaar moet vervangen? Rookmelders hebben immers een beperkte levensduur om snel rook te kunnen meten.

Een rookmelder maakt je tijdig wakker, maar zorg dat je daarna ook tijdig en vlot evacueert uit je woning. Heb jij een vluchtplan afgesproken met je gezin?

Rookmelder ophangen? In 1 minuut gedaan!