Ergonomie voor de werkende digitale nomade

Belgian Ergonomics Socity organiseert op 30 maart 2017 haar nationale studiedag. Dit jaar kom je meer te weten over de variabele werkplek: een werkplek bij een klant, in een satelliet-kantoor, thuis of ergens buiten bij mooi weer. Het wetgevend kader dat deze mogelijkheden regelt, is volop in evolutie.

Instrumenten

Ook de instrumenten die werknemers gebruiken zijn volop in evolutie (laptop; tablet, thinkpad,…). Dit plaatst werknemers voor uitdagingen om op een correcte manier om te gaan met organisatie van het werk, inrichting van de werkplek, adequaat gebruik van de toestellen die hen ter beschikking staan.

Uitdagingen

Vanuit ergonomisch standpunt vormen deze uitdagingen voor werknemers ook uitdagingen voor preventieadviseurs en iedereen die betrokken is bij welzijn op het werk. Deze nationale studiedag gaat niet alleen na welke regelgeving we te beschikking hebben over deze aspecten van werk. We gaan ook in op hoe elders nagedacht wordt en welke oplossingen daar naar voor komen om welzijn op het werk voor werknemers in dergelijke functies te beschermen/ te bevorderen.

Ervaringen

Ergonomische aspecten komen natuurlijk op de voorgrond, deelnemers krijgen de gelegenheid inzichten te toetsen met ervaringen van collega’s ergonomen en andere betrokkenen (o a werkgevers). 

Praktijk

Het bijwonen van deze studiedag levert niet enkel wetenschappelijk onderbouwde kennis en inzichten op. Praktijktoepassingen en de workshops zorgen voor direct implementeerbare kennis.

Workshops

In de namiddag, tijdens workshops die voorgesteld worden vanuit praktijkvoorbeelden direct uit ondernemingen, kunnen wij concreet ideeën uitwisselen en de plaats van de ergonomie hierin bediscussiëren.

Programma

08.30 Onthaal
09.00 Welkom Véronique Crutzen, DG Humanisation du travail, SPF Emploi, Travail et Concertation sociale 
09.15 Inleiding van de dag Alain Piette, European Ergonomist, président national de la BES 
09.30 Ergonomie en organisatie met thuiswerk Christine Godin Director Hr Business Partners Securex Caroline Baïni, Consultant Hr, HR Consulting Securex
10.00 Impact de la digitalisation du travail et nouvelles organisations du travail Agnes Parent-Thirion, Senior Research Manager, Eurofound
10.30 Pauze
11.00 Welke regelgeving en ervaringen zijn er op dit moment in Nederland? Bert Moss, Eur. Erg.- “Inspectie SZW-Arbo” en Human Factors.NL” 
11.30 Résultats de la 4 ème enquête OBERGO sur les impacts du télétravail Sylvie Fauconnier, chercheure à Observatoire du télétravail, et de l’ERGOstressie, France 
12.00 Lunch
13.30 Workshop in 4 groepen, met voorbeelden in ondernemingen, moderatie door BES leden 
15.00 Overzicht resultaten
15.40 Einde studiedag
16.00 Algemene ledenvergadering

Inschrijven

Kan enkel via deze link tot 23/03/2017

Meer informatie

Working anytime, anywhere: The effects on the world of work - International Labour Organization