Ondernemen onder verhoogde terreurdreiging?

  • 14/02/2017

Het VBO heeft samen met de Federale Politie de gids ‘Ondernemen onder verhoogde terreurdreiging’ opgesteld. Praktische tips en tricks helpen ondernemers om te gaan met de aanhoudende terreurdreiging. Vaak maken kleine handelingen een groot verschil op cruciale momenten.

Het bevat een korte checklist voor de bedrijfsleider, een overzicht van het Belgische veiligheidslandschap en het crisisincident in 3 fasen van preventie (hoe voorbereiden), reactie (hoe reageren) en een postfase (lessen leren).

Belgium bashing

Na de aanslagen werd België – voornamelijk door de buitenlandse pers – weggezet als een failed state. Belgium bashing was in die dagen een erg populaire activiteit. Deze negatieve publiciteit bleef niet zonder gevolgen. Restaurants bleven leeg, concerten werden uitgesteld of afgelast en de metro nemen werd gezien als een hachelijke onderneming. Een reputatie komt te voet, maar vertrekt te paard, luidt het gezegde. Het zal dan ook een volgehouden en gezamenlijke inspanning vergen om het imago van België weer in overeenstemming te brengen met de realiteit.

Ambassadeurs

Ondernemers zullen hierbij onze eerste ambassadeurs zijn. Met zin voor creativiteit, ondernemerschap en innovatie is het zaak om ons land weer in de markt te prijzen. Om hen bij te staan in deze taak heeft het VBO, samen met de Federale Politie, een praktische leidraad opgesteld met concrete tips over hoe omgaan met terreurdreiging.

Tips

Een goede voorbereiding is het halve werk. Vaak maken kleine handelingen een groot verschil op cruciale momenten. Zorg bijvoorbeeld dat u op voorhand over een complete en actuele lijst met gsm-nummers beschikt. Hoe te reageren tijdens de terreurdreiging? Luister naar uw medewerkers, stel ze gerust en maak duidelijke afspraken over bijvoorbeeld de organisatie van een carpoolsysteem wanneer het openbaar vervoer voor onbepaalde tijd stil zou liggen. Weten dat je thuis geraakt heeft een groot geruststellend effect. Een grondige evaluatie van de lessons learnt maakt dat uw onderneming beter gewapend is de volgende keer er zich een onverwacht incident voordoet.

Dit zijn slechts enkele tips. Cruciaal bij de toepassing ervan is dat u als bedrijfsleider het goede voorbeeld geeft en toont dat veiligheid deel uitmaakt van het DNA van uw onderneming! Een goede veiligheidscultuur – if you see something, say something – is zeer effectief zonder dat dit handenvol geld hoeft te kosten. We hopen alvast dat het nooit zover komt.

(bron: Verbond van Belgische Ondernemingen)

Beveiliging op de Prenne

Op 7 maart 2017 in SInt-Truiden staat er ook één sessie security op het programma.

14.10u. - Toekomstige security dreigingen voor het bedrijfsleven - Werner Cooreman - directeur Group Security, Solvay

Dreigingen op het vlak van security wijzigen voortdurend en zijn sterk onderhevig aan criminele trends en ontwikkelingen op het vlak van nieuwe technologieën. Het is dan ook niet verwonderlijk dat een andere mindset ten opzichte van security binnen de organisatie zich opdringt. Daarnaast is de prangende vraag aan welke dreigingen het bedrijfsleven zich in de toekomst nog kan verwachten en niet onbelangrijk, hoe kunnen ze zich ertegen wapenen? 

Bekijk het volledige Prenne programma »

Praktische leidraad

Risicobeheer moet integraal deel uitmaken van de algemene strategische bedrijfsprocessen op alle niveaus dwars door de organisatie heen. Het helpt de bedrijfsleiding om de risico’s die de onderneming bedreigen, te identificeren en om ze, wanneer ze zich voordoen, bij de wortel aan te pakken.