Ergonomisch werken werkt beter

Verminder ook de kans op klachten en letsels in jouw bedrijf. Beperkte investeringen kunnen al een groot resultaat hebben. Wat zijn veel voorkomende ergonomische knelpunten in de sector? Lees het in het syntheserapport.

Screening van ergonomische risico's in de voedingssector

Ergonomisch werken houdt heel wat voordelen in. Ergonomie stemt het werk af op de mens en dat zorgt niet alleen voor een betere veiligheid en gezondheid maar ook voor meer efficiëntie. Alimento biedt aan voedingsbedrijven de mogelijkheid om een ergonomiescan te laten uitvoeren. De resultaten van verschillende bedrijven zijn verzameld in een syntheserapport, met adviezen die toepasbaar zijn in de ganse voedingsindustrie.

Wat is de ergonomiescan?

De ergonomiescan is ontwikkeld door Prevent samen met Alimento. De ergonomiescan is gebaseerd op een bedrijfsbezoek. Tijdens het bezoek voert een Prevent ergonoom observaties uit en voert hij/zij gesprekken met operators en leidinggevenden. Op het einde van het bezoek wordt een eerste feedback gegeven met vastgestelde knelpunten en concrete oplossingen. Achteraf wordt een meer uitgebreid rapport opgemaakt en aan het bedrijf bezorgd.

Het syntheserapport brengt de gegevens samen van 48 bezochte bedrijven. Meer dan de helft van de bedrijven telt tussen de 50 en de 200 werknemers. 3 bedrijven met minder dan 20 werknemers werden bezocht, 8 bedrijven met meer dan 200 werknemers en 1 bedrijf met meer dan 500.

Ga voor beter werk

Verminder ook de kans op klachten en letsels in jouw bedrijf. Beperkte investeringen kunnen al een groot resultaat hebben.


Ergonomie op de Prenne

Tijdens de Prenne op 15 juni 2017 in Gent kan je verschillende sessies volgen over dit thema.

09.00 - Generaties op de werkvloer ... en wat met welzijn?

Vandaag de dag zijn er in organisaties vier generaties tegelijkertijd werkzaam. Wij bekijken welke mogelijke verschillen er zijn rond werkvermogen. Specifiek kijken we hierbij naar lichamelijke en geestelijke gezondheid en naar werkinhoud en –eisen, werkomgeving en –organisatie. Deze thema’s worden gerelateerd aan de hedendaagse arbeidsomgeving.

Veerle Hermans - verantwoordelijke discipline ergonomie, IDEWE

16.15 - Ergonomische interventie bij re-integratie na rugklachten

Om de terugkeer naar het werk na rugklachten te bevorderen, voorziet Fedris een rugrevalidatieprogramma en een on-the-job coaching van de medewerker. Een deel van deze medewerkers kon in een pilootproject een meer uitgebreide ‘Return to work’- ondersteuning krijgen. Aan de hand van een praktische case wordt de aanpak toegelicht en worden de voornaamste conclusies en bijsturingen op een rijtje gezet.

Hanne Kenis - ergonoom, Mensura