Meer veiligheid op de bouwplaatsen!

Naar aanleiding van de Werelddag veiligheid en gezondheid op het werk, stelde de bouwsector via zijn dienstverlenende organisatie inzake welzijn, Constructiv, en samen met zijn partners een Code van Goede Praktijk samen voor het veilig monteren, demonteren en gebruiken van steigers. Deze Code moet bijdragen tot het terugdringen van arbeidsongevallen te wijten aan een val van hoogte. 

Intersectorale samenwerking

Hiertoe werd door Constructiv een unieke intersectorale samenwerking geïnitieerd tussen de werkgevers- en werknemersorganisaties van de bouwsector, de Vereniging van Stellingbouw Bedrijven België, de koepelorganisatie van de dienstverlenende organisaties uit de elektrotechnische sector, de vereniging van preventieadviseurs (Prebes) en de nationale beroepsvereniging van veiligheidscoördinatoren. Deze organisaties hebben de krachten gebundeld en een Code van goede praktijk voor het veilig monteren, demonteren en gebruiken van steigers samengesteld

2 delen

Deze Code van goede praktijk bestaat uit twee delen:

  • enerzijds wordt een praktische invulling van de reglementering inzake steigers gegeven;
  • anderzijds worden, in overeenstemming met deze reglementering, technische oplossingen aangereikt voor diverse steigertypes (toegang tot vaste steigers, steigers op schragen, rolsteigers, …). 

Verantwoordelijkheden

Bijkomend wordt in dit document ingegaan op de verantwoordelijkheden van alle tussenkomende partijen, gaande van de opdrachtgever die reeds in de ontwerpfase van een (bouw)project de nodige maatregelen moet nemen, tot de uiteindelijke gebruiker van de steiger. 

Tijdens de komende weken en maanden zullen Constructiv en de partners die aan dit document hebben meegewerkt via diverse kanalen communiceren over de Code van goede praktijk en de sector sensibiliseren om deze toe te passen. 

Veilig werken op hoogte

De publicatie van deze Code past in de intensieve campagne Veilig werken op hoogte die Constructiv samen met betrokken partijen uit de sector voert om het aantal arbeidsongevallen ten gevolge van een val van hoogte met 15% te verminderen. Een val van hoogte is immers nog steeds de oorzaak van één op drie ernstige arbeidsongevallen in de bouw- en in andere sectoren. 

Andere initiatieven

Bijkomend neemt Constructiv nog tal van andere initiatieven (gepersonaliseerd advies op de bouwplaatsen, financiële tegemoetkomingen bij opleidingen, uitwerken van een persoonscertificatieschema professionele steigerbouwers en het ter beschikking stellen van bijvoorbeeld toolboxen, preventiefiches, enz.) ter bevordering van de veiligheid en gezondheid op het werk. 

Constructiv en zijn partners hopen met deze acties alle tussenkomende partijen er toe aan te zetten om er mee voor te zorgen dat het aantal arbeidsongevallen door een val van hoogte drastisch wordt teruggedrongen. 

Meer informatie

(Bron: Constructiv persbericht 28 april 2017)


Bouw op de Prenne

Tijdens de Prenne op 15 juni 2017 in Gent kan je een sessie volgen over dit thema.

11.55u. - Wettelijke keuringen van werfmateriaal

De bepalingen voor het keuren van arbeidsmiddelen op werven wijken soms af van wat we gewoon zijn voor vast opgestelde installaties. Moet een elektrogeengroep een wettelijke keuring ondergaan? Moet een gekeurde hijskraan afkomstig uit Nederland alsnog een ‘Belgische’ keuring ondergaan voor deze kan gebruikt worden op een Belgische werf? Kortom heel wat vragen en grijze zones. Deze sessie zal je helpen om de keuringen op werven correct te organiseren.

Guido Laridaen - executive vice-president building, Vinçotte

Bekijk het volledige programma »