A+A 2017: People matter!

  • 19/06/2017

Van 17 tot en met 20 oktober 2017 draait in Düsseldorf alles om de thema’s persoonlijke bescherming, veiligheid en gezondheid op de werkvloer. Dan komen op het beursterrein vakbezoekers van over de hele wereld naar A+A, de internationale vakbeurs met congres.

Met Prebes naar A+A

Prebes organiseert op woendag 18 en donderdag 19 oktober een reis met andere Prebes leden naar Düsseldorf. Interesse? Schrijf je in via het fomulier.

1900 exposanten

Nu al staat vast dat A+A 2017 een compleet overzicht van ’s werelds nieuwste trends en producten op het gebied van bescherming, gezondheidsbevordering op de werkvloer en veiligheidsmanagement zal bieden. Er zullen circa 1.900 exposanten aan de toonaangevende  beurs deelnemen. 

Digitaliseringsprocessen

Onze arbeidswereld is in vele opzichten veranderd. De eisen die aan medewerkers wordt gesteld zijn complexer geworden en vragen om een grote flexibiliteit en mobiliteit. Vooral de digitalisering van de arbeidswereld en de uitwerking van deze processen op de arbeidsvoorwaarden staan momenteel in de focus. In een representatief onderzoek in Duitsland (DGB-index Gute Arbeit 2016) gaf 82 procent van de werkenden aan dat hun werk door digitaliseringsprocessen beïnvloed wordt, 60 procent daarvan sprak van een hoge tot zeer hoge werkdruk, een groeiende hoeveelheid werk en meer multitasking. 

Gezondheidsbevordering wereldwijd

A+A is echter niet alleen de toonaangevende en grootste beurs binnen dit marktsegment; ze heeft er sinds haar start in 1954 ook gaandeweg aan bijgedragen dat de aandacht voor de thema’s bescherming en gezondheidsbevordering op het werk wereldwijd is versterkt. Nieuwe ontwikkelingen worden altijd direct in het themaspectrum van de vakbeurs en het congres opgenomen. Sinds de eerste A+A – toentertijd ‘Messe für Arbeitsschutz + Arbeitsmedizin’ – is er veel veranderd.

Binnen de Europese Unie is 25 jaar geleden de eerste arbo-richtlijn opgenomen. Sindsdien heeft de EU met hoge standaards voor de bescherming van werknemers tegen gezondheids- en veiligheidsrisico’s steeds een voortrekkersrol gespeeld.

Sinds 2008 is het aantal dodelijke ongevallen op het werk met bijna een kwart verminderd. Tegelijkertijd nam het aantal werknemers in de EU die met minstens één gezondheidsklacht ten gevolge van of versterkt door hun werkzaamheden, met bijna tien procent af.

Toch zijn er nog voldoende grote uitdagingen: naar schatting sterven er in Europa jaarlijks 160.000 mensen aan werk-gerelateerde ziektes. Het staat bovenaan de prioriteitenlijst om de Europese standaard te waarborgen en te actualiseren. De Europese Commissie is onlangs de verplichting aangegaan om nog meer belangrijke maatregelen op te pakken. Ze sturen erop aan om de EU-wetgeving en de EU-arbo-voorschriften aan te passen aan de zich veranderende werkgelegenheidsmodellen en maatschappelijke ontwikkelingen.

Bedrijfsvoordelen op lange termijn

Binnen de meeste ondernemingen, en dan met name in heel Europa, is het inzicht aanwezig, dat preventieve bescherming op het werk en gezondheidsbevorderingsmaatregelen niet alleen geld kosten, maar anderzijds tot grote besparingen leiden die door ongelukken en werk-gerelateerde ziekte-uitval kunnen ontstaan. Men kiest dan ook voor bedrijfsvoordelen op de lange termijn:

  • Medewerkers die onder gezonde, veilige en aangename voorwaarden werken, voelen zich prettig. Hierdoor neemt de creativiteit, productiviteit en daarmee ook de kwaliteit van het werk toe.
  • Wie werkplekken op mogelijke gevaren onderzoekt, inzicht heeft in mankementen en deze aanpakt, verbetert daarmee de werkprocessen. De onderneming wordt veiliger en efficiënter.

Internationaal congres

Parallel aan de vakbeurs A+A zal het 35e Internationale Congres voor Bescherming op het Werk en Bedrijfsgeneeskunde omvangrijke informatie bieden over actuele thema’s en uitdagingen van de branche. Het congres wordt wederom door de Bundesarbeitsgemeinschaft für Sicherheit und Gesundheit bei der Arbeit (Basi) georganiseerd.

De planning van de verschillende thema’s loopt momenteel op volle toeren en er worden talrijke ideeën en voostellen vanuit de branche afgewogen, geconcretiseerd en vertaald naar het programma en de lezingen. Er zullen opnieuw meer dan 50 evenementenreeksen worden aangeboden, meer dan 300 sprekers zullen op actuele vraagstukken ingaan en probleemoplossingen tonen. Een vast internationaal programma-onderdeel van het A+A-congres is de conferentie van de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO). Tijdens drie sessies zullen arbo-, veiligheids- en gezondheidsexperts de volgende thema’s behandelen:

  • Arbeidsveiligheid en –gezondheid in de globale supply chain
  • Manieren waarop ondernemingen en werknemers gegevens van veiligheid en gezondheid op het werk kunnen verzamelen en beoordelen om zo de veiligheid en persoonlijke bescherming op het werk te verbeteren
  • Geweld en psychosociale risico’s op de werkvloer

Tentoonstelling

Het Trefpunt Veiligheid en Gezondheid in hal 10 is de speciale tentoonstelling van de Bundesarbeitsgemeinschaft für Sicherheit und Gesundheit bei der Arbeit Basi e.V en haar internationale en nationale partners. De tentoonstelling wordt mede gedragen door vertegenwoordigers van de arbo- en gezondheidsbescherming, waaronder bedrijfsverenigingen en ziekenfondsen, vakbonden en werkgeversorganisaties, ministeries en overheidsinstellingen, beroeps- en vakorganisaties, hogescholen en andere instituten.

Voor bezoekers is het trefpunt het kenniscentrum voor alle vragen op het gebied van de arbeids-gezondheidsbescherming. Alle zaken op het gebied van voorschriften, ongevallenverzekeringen, beschermingsuitrusting, gevaarlijke stoffen, beroepsziektes, gezondheidsbevordering op het werk, revalidatie enzovoort kunnen hier met experts worden besproken.

Dit uitgebreide adviesaanbod is uniek en alleen op A+A in deze bandbreedte te vinden. Daarnaast zijn er volop informatiebrochures en –media welke aangevuld kunnen worden door de talloze interessante en informatieve activiteiten die op de stands van exposanten plaatsvinden.

Actuele ontwikkelingen

In het Trendforum Safety & Security in hal 11 zullen heldere, toegankelijke lezingen rond zes centrale thema’s worden gehouden waarin een blik wordt geworpen op de actuele ontwikkelingen. Hier staan de volgende thema’s gepland:

  • Het vermijden van stofbelasting
  • Explosiebescherming
  • Veilige handling en opslag van gevaarlijke stoffen
  • Bedrijfsbrandweer en crisismanagement
  • Valbescherming

Live demonstraties

In het Themapark Bedrijfsbrandweer en Crisismanagement in hal 6 tonen informatieve presentaties en live-demonstraties welke maatregelen ongelukken, gebeurtenissen met grote schade en reddingsacties kunnen helpen voorkomen. De Werkfeuerverband Deutschland WFVD (bedrijfsbrandweer) geeft informatie over thema’s op het gebied van veiligheid op het werk en brandwering, en dan met name over

  • reddingen uit schachten
  • reddingen uit reservoirs
  • platform-reddingen / evacuaties
  • steigerreddingen

Fashion shows

Werk- en beschermingskleding beschermt de dragers bij ongevallen – maar alleen als de kleding ook werkelijk goed is afgestemd op de behoefte en werkzaamheden. Draagcomfort en een goed design verhogen de acceptatie van de gebruikers aanmerkelijk. De producenten van beschermingsuitrusting besteden daarom steeds meer aandacht voor modieuze aspecten.

Tijdens de dagelijks plaatsvindende A+A Fashion Shows in hal 11 wordt op swingende, aantrekkelijke wijze gepresenteerd hoe modieus en veelzijdig de moderne werk- en beschermingskleding is. Topdesign en veiligheid sluiten elkaar niet meer uit! Dit bewijzen de intelligente oplossingen en nieuwe materialen.

Ergonomie & gezondheidsbevordering

Centraal bij het podiumprogramma Workplace Design & Corporate Health in hal 10 staan de ergonomische vormgeving van werkplekken en –processen op kantoor, maar ook de gezondheidsbevordering. Er wordt daarnaast ingegaan op hoe dit er in de praktijk uitziet, met het oog op de volgende criteria: de op de mens aangepaste vormgeving van het werk, de mens-machine-interface, preventie en rendabiliteit. Er wordt tevens ingegaan op actuele thema’s zoals de op leeftijd aangepaste inrichting van werkplaatsen, verlichting, klimaatbeheersing en akoestiek. Aanvullend op de presentaties van non-profit-instituten en organisaties, hebben exposanten de mogelijkheid om hun bijdrage op het podium te presenteren. Alle lezingen worden simultaan vertaald.

Veilig redden op hoogtes en dieptes

Hoe reddingen uit extreme situaties succesvol verlopen wordt door de samenwerkingspartners Technisches Hilfswerk (THW) en de Deutsche Lebens-Rettungs-Gesellschaft e.V. (DLRG) bij de speciale tentoonstelling Veilig redden op grote hoogtes en dieptes in hal 6 getoond. Er wordt aan de hand van een duikkoker en een kliminstallaties gedemonstreerd wat de praktijk van het redden van verongelukte personen – of het nu boven of onder water is – eruit ziet. De inhoudelijke focus ligt, naast het verloop van de organisatie van de redding, bij het veilig werken van de reddingmedewerkers en bij de geschikte persoonlijke beschermingsartikelen (zoals valbescherming).

Partnerland Groot-Brittanië

Het vakprogramma van A+A wordt aangevuld met activiteiten van het partnerland Groot-Brittanië gericht op een Duits-Engelse dialoog over bescherming op het werk met medewerking van belangrijke brancheorganisaties, instituten en de politiek. Zo zullen er op de beurs en bij de speciale tentoonstellingen bijdrages zijn van de Britse Health and Safety Executive HSE, een onafhankelijke expertgremium voor het adviseren van de Britse regering. Ditzelfde geldt ook voor het congres en de ILO-conferentie. De HSE heeft tot doel om de dodelijke arbeidsongevallen en zware werk-gerelateerde ziektes binnen de Britse werkwereld te minimaliseren.

Weliswaar viel de keuze voor het partnerland door de raad van bestuur van het evenement al tijdens A+A 2015, en daarmee duidelijk voor het Brexit-referendum, maar met het oog op de gewijzigde omstandigheden is de grensoverschrijdende uitwisseling van ervaringen nog belangrijker geworden. Zo hebben de aanbieders van beschermingsartikelen en beschermingskleding steeds meer vragen als gevolg van de huidige politieke situatie. Ook A+A zal als toonaangevend platform voor de branche de  ruimte bieden om de zakelijke en institutionele betrekkingen intensief te bespreken en meer over de Britse markt met een beroepsbevolking van bijna 32 miljoen mensen te weten te komen.

De exposantendeelname uit Groot-Brittanië telt traditiegetrouw tot de sterkste van A+A: in 2015 deden 85 exposanten mee die op meer dan 3.700 vierkante meter hun innovatieve producten en dienstverlening toonden.

Gunstige marktsituatie voor A+A

Wie in oktober naar A+A in Düsseldorf reist, zal een branche aantreffen die zich in een groeistadium bevindt. De markt voor persoonlijke beschermingsartikelen omvat momenteel wereldwijd een volume van rond de 18 miljard euro. 38 procent daarvan (5,8 miljard euro) komt voor rekening van de Europese Unie, 1,8 miljard euro alleen al voor Duitsland. Experts rekenen op een verdere groei van de markt.

Positieve vooruitzichten

De exposanten van A+A 2017 zullen van deze positieve vooruitzichten van de toekomst kunnen profiteren daar dankzij de internationale waardering van experts de vakbeurs en het congres als ’s werelds toonaangevende platform voor veilig en gezond werken worden beschouwd.

A+A 2015

A+A 2015 is door 65.000 vakbezoekers uit meer dan 80 landen bezocht, meer dan 30 procent reisde vanuit het buitenland naar Düsseldorf. Bijna twee derde van alle gasten viel onder het top- en middenmanagement en was in grote mate betrokken bij investeringen. De exposanten waren na afloop van de beurs onder de indruk van de aanwezige vakkennis van de bezoekers en waren overwegend zeer tevreden met het zakelijke succes. De vakbezoekers op hun beurt prezen het omvangrijke internationale aanbod in alle segmenten, de veelheid aan noviteiten en de aanvullende informatie in het congres en het bijbehorende vakprogramma. Meer dan de helft van de bezoekers gaf aan na de beurs nieuwe leveranciers en zakenpartners te hebben gevonden: 97 procent zei een bezoek aan A+A aan anderen aan te bevelen.

Deze cijfers tonen het aan: A+A is voor iedereen voor wie veilig en gezond werken centraal staat, een reis waard is

Met Prebes naar A+A

Prebes organiseert op woendag 18 en donderdag 19 oktober een reis met andere Prebes leden naar Düsseldorf. Schrijf je in via het fomulier.