Reprotoxische agentia opgenomen in Codex

  • 15/09/2017

Op 11 september verschenen de aanpassingen in het Belgisch staatsblad met betrekking tot het boek VI van de Codex Welzijn op het werk. De titel van boek VI is gewijzigd naar “Boek VI. - Chemische, kankerverwekkende, mutagene en reprotoxische agentia.

Reprotoxisch

In de nieuwe Codex welzijn op het werk, gepubliceerd als KB van 28 april 2017 tot vaststelling van boek VI - Chemische, kankerverwekkende en mutagene agentia van de codex over het welzijn op het werk, op 2 juni 2017, werd de term 'reprotoxisch' niet opgenomen. Alhoewel alle preventieadviseurs ook reprotoxische agentia opnemen in de groep gevaarlijke stoffen voor de gezondheid, wanneer ze het over CMR-producten hebben. FOD WASO voert nu een correctie door met dit KB van 21 juli 2017. 
 
Niet alleen dienen er titels in de Codex te worden aangepast. Het opschrift van boek VI wordt dan "Chemische, kankerverwekkende, mutagene en reprotoxische agentia" . Ook titel 2 wordt gewijzigd in "Kankerverwekkende, mutagene en reprotoxische agentia".

Definitie

Ook de definitie voor reprotoxisch agens wordt toegevoegd in artikel VI.2-2. "§ 2/1. Voor de toepassing van deze titel wordt onder reprotoxisch agens verstaan : een stof die of een mengsel dat voldoet aan de criteria om als reprotoxisch te worden ingedeeld in categorie 1A of 1B zoals bepaald in bijlage I bij Verordening (EG) nr. 1272/2008.".
 
In de praktijk staat reprotoxiciteit synoniem met voortplantingstoxiciteit en kan je de categorie 1A of 1B-producten herkennen via de gevaaraanduiding H360 in het veiligheidsinformatieblad.

Praktisch

Het doel van FOD WASO is dat de reprotoxische producten worden onderworpen aan dezelfde regels als kankerverwekkende en mutagene stoffen. In de praktijk wil dit onder meer zeggen dat:
  • er meer nadruk gelegd wordt op het vermijden van de blootstelling (substitutie wordt verplicht indien technisch mogelijk, werken in gesloten systemen wordt verplicht indien technisch mogelijk);
  • de risicoanalyse minstens één maal per jaar herhaald wordt, met daarbij een uitgesproken aandacht voor werknemers in bijzondere risicogroepen;
  • er een register van blootgestelde werknemers wordt bijgehouden;
  • de werknemers een intensievere opleiding krijgen met een vastgelegde frequentie.

KB ingetrokken

Op het einde van dit KB wordt ook nog een nooit-gepubliceerd KB ingetrokken: "Het koninklijk besluit van 31 mei 2017 tot wijziging van het koninklijk besluit van 2 december 1993 betreffende de bescherming van de werknemers tegen de risico’s van blootstelling aan kankerverwekkende en mutagene agentia op het werk wordt ingetrokken." Dit KB van 31 mei 2017 bevatte dezelfde wijziging als deze in het KB dat vandaag werd gepubliceerd, maar met nog de verwijzing naar de oude Codex en KB's, die niet meer van toepassing waren, want de nieuwe codex was intussen al in voege getreden. Maar het KB was wel al getekend door de Koning dus kracht van wet en moet daarom ingetrokken worden.
 
Dit KB treedt in werking 10 dagen na publicatie, dit is op 21 september 2017.

Meer informatie