Herken jij een burn-out bij je collega?

Iedereen weet het perfecte ritme voor een hartmassage te vinden in het nummer 'Stayin Alive' van de Bee Gee's. Dat hebben we zo geleerd. Maar wat doen we bij burn-out bij een collega?

EHBO cursussen voor psychische problemen

Hoe steun je een vriend die met depressie kampt? Omdat velen zich reddeloos voelen in zo’n situatie, pleitten de partij Groen en Zorgnet-Icuro, de Vlaamse koepel van ziekenhuizen en zorginstellingen, er vorige maand voor dat de regering geld vrijmaakt voor EHBO-cursussen voor psychische problemen. N-VA, CD&V en Open VLD maken nu bekend dat ze die cursussen een goed idee vinden.

"Als je iemand wat depressief op een bankje ziet zitten, moet je daar niet meteen op af vliegen. Maar misschien is het wel al de tweede of derde keer dat je die persoon daar ziet zitten. Of je dan een gesprekje aanknoopt of niet, hangt ervan af."

Startpunt andere landen

Er is een groot draagvlak om een EHBO-cursus over psychische problemen in Vlaanderen te ontwikkelen en te introduceren. Dat blijkt uit overleg met enkele toonaangevende partnerorganisaties geestelijke gezondheid. Het programma ‘Mental Health First Aid’ dat intussen al in 23 landen, waaronder buurland Nederland, aangeboden wordt, zal als startpunt genomen worden.

€200.000

Jo Vandeurzen, Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin trekt nog dit jaar €200.000 uit om deze EHBO-cursussen voor psychische problemen binnen Vlaanderen te ontwikkelen en te evalueren waarna een breder uitrollen van het programma mogelijk wordt.

Een half dagje op cursus volstaat niet

‘Wat de regering voorstelt is geen slecht idee, maar het moet wel goed uitgevoerd worden’, zegt klinisch psycholoog Tine Daeseleire, stichter van The Human Link. Haar bedrijf organiseert zowel cursussen die aanzetten tot preventieve zorg voor het psychisch welzijn (vb. omgaan met stress), als lessen psychische opvang en nazorg. Afhankelijk van de cursus, nemen organisaties, bedrijven of particulieren deel. Momenteel organiseert The Human Link voor de inwoners van Stad Antwerpen lessenreeksen over psychische EHBO.

‘De cursus moet op maat zijn van de doelgroep, aangepast aan de leefwereld’, vult Daeseleire aan. ‘Zo voorkom je dat de cursisten afhaken. Scholieren krijgen bijvoorbeeld eerder te maken met examenstress dan met een burn-out. Bovendien moeten de lessen voldoende uitgebreid zijn. 

Meer informatie


Psychosociaal welzijn op Prenne 44

De Prenne gaat door op dinsdag 5 december 2017 in Kortrijk Xpo. Er staan deze editie verschillende sessie over psychosociale aspecten op het progamma.

Pesten op het werk: lessons learned 

Er wordt een overzicht gegeven van de meest recente inzichten rond de thematiek van pesten, vanuit internationaal onderzoek en de tendenzen in de praktijk. De voornaamste oorzaken, risicofactoren en gevolgen verbonden aan pesten komen aan bod. Daarnaast wordt ingegaan op preventieve maatregelen en mogelijke interventies voor het slachtoffer en de werkomgeving. Veroniek De Neve - Preventieadviseur, Health & Safety Psychosociale Cel, Securex 

 Van verzuimbeleid 2.0 naar duurzaam alternatief

Verzuimbeleid draagt ertoe bij dat verzuimcijfers van kortdurende afwezigheden stagneren. Een ‘verzuimgesprek’ zorgt helaas zelden voor meer 'betrokkenheid'. Verzuim heeft haar statuut van in- dicator overstegen tot een volledig beleid, mede omwille van de eenvoudige meetbaarheid. Evenwel blijkt de impact van een indicator te beperkt voor een duurzaam resultaat. Op zoek dus naar alternatieven. Kurt De Soete - Coördinator opleidingen & advies, HR-consultant, Ugent dienst UCBO

 

PSYCHOSOCIAAL WELZIJN 3 Van morele stress naar een moreel veerkrachtige organisatie Naast werkstress en emotionele stress is ‘morele stress bij medewerkers’ een vrij nieuw begrip dat in alle organisaties en bedrijven aanwezig is en mogelijks mee aanleiding geeft tot ziekteverzuim, uitstroom, burn-out... We werken morele stress echter niet weg, maar leren wat het precies is en hoe we deze stress ombuigen tot morele veerkracht. Hoe worden we een moreel veerkrachtige organisatie? Ann Vandegehuchte - Onderzoeker morele stress, Howest, Ethiek in de zorg, vakgroep Verpleegkunde

 

PSYCHOSOCIAAL WELZIJN 4 Agressie in toom: van registratie tot een gericht agressiebeleid In deze sessie belichten we prevalentiecijfers en bevindingen uit onderzoek over de gevolgen van agressie op de werkplek. Hoe kan een goede registratietool over agressie-incidenten bijdragen tot een in- tegraal en gericht agressiebeleid? Uit welke onderdelen bestaat een integraal agressiebeleid? Hoe kan aan- dacht voor agressie in de organisatie zorgen voor een verhoogd psychosociaal welzijn? Ellen Delvaux - Onderzoeksmedewerker discipline psychosociale, Idewe