Hoe gaat het nieuwe VCA examen eruit zien?

  • 07/11/2017

De grootste verandering is een verschuiving van toetsen op kennis naar toetsen op inzicht. Kennis wordt niet minder onmisbaar. Maar waar het in de praktijk om draait is de toepassing. De kandidaten krijgen daarom niet meer alleen multiplechoicevragen voorgelegd, maar ook vragen aan de hand van casussen: dit is de situatie, welke keuzes maak jij? Soms zijn dan meerdere antwoorden goed.

De 'eind- en toetstermen - ETT' (de beschrijving van datgene wat je moet beheersen) werden aan de nieuwe situatie aangepast. Professionals op test- en examengebied en inhoudelijk deskundigen hebben zich daarover gebogen. De bestaande ETT werden herschreven en herschikt, zonder de eigenlijke inhoud te wijzigen.

Herwerking eind- en toetstermen

De vele bestaande eind- en toetstermen werden vervangen door bredere, meer op inzicht gerichte omschrijvingen. "Puur op kennis toetsen werpt geen licht op iemands vermogen om in een gegeven situatie de juiste keuzes te maken. Bovendien brengt het toetsen op kennis met zich mee dat vragen al gauw een vrij hoog abstractieniveau kennen. In de nieuwe situatie kunnen wordt de kandidaat geconfronteerd met situaties waarin keuzes nodig zijn, waarbij ook gebruik gemaakt wordt van beeld, zoals foto's, animaties of graphics.

Bijvoorbeeld: het thema lichaamsbescherming. Er komt een bredere eindterm: 'kandidaat kan in een gegeven situatie de juiste persoonlijke beschermingsmiddelen kiezen'. Om dat te toetsen wordt een werksituatie getoond met daarbij voorbeelden van pbm's, waarvan er meerdere noodzakelijk zijn en meerdere niet. Dat is anders dan nu. Nu worden vragen gesteld als: welke pbm's zijn er, welke eigenschappen hebben ze, et cetera.

Ander voorbeeld is de nieuwe eindterm. De kandidaat kan in een gegeven situatie de richtlijnen voor werkvergunningen toepassen. Om dat te toetsen wordt een situatie getoond waarbij achtergrondinformatie verstrekt wordt, bijvoorbeeld dat er stank optreedt. Wat moet je nu doen, is dan de vraag, in het licht van de vergunningsvoorwaarden. Tot nu toe werden vragen gesteld als: wat is het doel van een vergunning, hoe ziet de inhoud van een vergunning eruit, wat is het doel van een aanvullende vergunning, en zo verder.

De ETT zijn nu vrij beschikbaar op website van VCA-BeSaCC.

Op basis van de ontwikkeling van een toelichting op de nieuwe Eind- en Toetstermen (ETT) is een nieuw ETT-document beschikbaar gekomen. In het document VCA-ETT 2017-Opleiding met wijzigingen zijn de volgende wijzigingen doorgevoerd in kleur:

  • De rode opmerkingen zijn wijzigingen t.o.v. de versie VCA-ETT 2017-Opleiding die al op de website stond.
  • De groene opmerkingen zijn toevoegingen aan de versie van de huidige ETT.

In het document VCA-ETT 2017-Opleiding zijn de wijzigingen doorgevoerd, maar niet aangegeven.

De vertalingen van het document met wijzigingen in Engels, Duits en Frans staan op de website van VCA Infra.

Tot slot zijn de toetsmatrijzen VCA-B, VCA-VOL en VIL-VCU, die vanaf 1 september 2017 (Nederland) en 1 januari 2018 (België) van kracht zijn, gepubliceerd.

Er werd een overzichtelijke toelichting in boekvorm opgesteld die  te koop is. BeSaCC.

Nieuwcursus boek en proefexamens

Een aangepast cursusboek opgesteld dat in November 2017 beschikbaar is. voorblad_handboek_test-2_Pagina_1.jpg   voorblad_handboek_test-2_Pagina_2.jpg

 

Nieuwe vragenbank

Daarna werd een op basis van deze herwerkte ETT een nieuwe vragenbank ontwikkeld. Tijdens de ontwikkelingsperiode (2016 en voorjaar 2017) werd bij opleiders en kandidaten de nieuwe aanpak en  de nieuwe vraagvormen uitgetest.

Op basis van deze testen en enquêtes werd de nieuwe vragenbank aangepast.

Enerzijds worden aan de kandidaten meer mogelijkheden geboden door gebruik van beeld materiaal, maar anderzijds worden de vragen complexer doordat meer antwoordmogelijkheden gebruikt worden en kans om het juiste antwoord  te gokken sterk verminderd is. Anderzijds moeten de kandidaten  beter voorbereid worden op de toepassingsgerichte vragen en dienen de opleiders hun opleiding aan te passen.

In Nederland wordt de nieuwe vragenbank reeds sedert 1 september 2017 gebruikt zodat  op basis van deze ervaringen verdere optimalisering mogelijk is.

Voorbeeldvragen

In de VCA-examens die vanaf 1 september 2017 (Nederland) en vanaf 1 januari 2018 (België) zullen worden afgenomen, komen vraagvormen voor die in de huidige examens nog niet voorkomen:

De meervoudig-antwoordvraag

De kandidaat moet uit 4, 5, of 6 alternatieven meerdere juiste antwoorden selecteren.

De matrixvraag

De kandidaat moet voor 3 of 4 beweringen per bewering aangeven of deze juist is of onjuist.

De koppel- of matchingvraag

De kandidaat moet 3 of 4 elementen koppelen aan het juiste begrip.

Gebruik de juiste gelaatsbescherming bij de volgende werkzaamheden.

  1. Boren
  2. Slijpen in beton                                       
  3. MIG-lassen
  4. Werken met chloor
  5. Autogeen lassen   

De rangschikvraag

De kandidaat moet 3 of 4 elementen in de juiste volgorde zetten

Vragen met situatieschets in afbeelding

In de nieuwe examens VCA wordt meer gewerkt met tekstarme items. Dat houdt in dat afbeeldingen een deel van de tekst vervangen. Deze afbeeldingen zijn ontwikkeld door een illustrator en helpen de kandidaat met het begrijpen van de situatie.  

Proefexamen

Via een proefexamen op de website kunnen lesgever en kandidaten kennis maken met de nieuwe examens : https://www.vcainfra.nl/vca-examens/proefexamens/

Bijkomende voordelen

Een bijkomend doel van de nieuwe opzet is dat slagen of zakken minder afhankelijk moet worden van iemands taalbeheersing. Het is een oud thema: mensen die prima inzicht hebben in veilig werken kunnen toch zakken, puur omdat hun (schriftelijke) taalbeheersing te wensen overlaat. Dat blijft echter lastig, óók als men naar verhouding meer op inzicht gaat toetsen. Er zullen altijd vragen blijven waarbij schriftelijke informatie onontbeerlijk is. Bijvoorbeeld een vraag over werkzaamheden in droge en hete omstandigheden. Dat laatste kun je niet tonen.

Puur kennisgericht examineren heeft ook nog tot gevolg dat de 'examentrainingen' die opleiders hun cursisten geven nogal eens uitlopen op 'kennis stampen', zonder dat het inzicht hierdoor wordt vergroot. Als er overgegaan wordt op inzichtgericht examineren kunnen examentrainingen helemaal geen kwaad. Die brengen eerder aan het licht waar het bij de toepassing van kennis mis kan gaan.

Overzicht wijzigingen examens VCA per 1 januari 2018

Gewoon en voorleesexamen.

De examens kunnen online op beeldscherm afgenomen worden.

Er zijn twee typen examens voor B-VCA:

  • Het gewone examen (60 minuten)
  • Het voorleesexamen met Readspeaker (75 minuten)

Vanaf 1 januari 2018 zijn de examens VCA Basis voor bijna alle standaardtalen beschikbaar als voorleesexamen. Het voorlezen gebeurt via Readspeaker. Dit is een voor geïnstalleerde applicatie waarmee de kandidaat alle tekst op het scherm voor kan laten lezen door op een knop te klikken.

Bij een voorleesexamen is de aanwezigheid van een koptelefoon noodzakelijk.

Overzicht van wat er wel en niet wordt voorgelezen door Readspeaker:

Vraagvorm

Wat wordt voorgelezen

Matching/Ranking

Alleen de stam en vraag worden voorgelezen.

Matrix

Alles. (De antwoordopties worden niet automatisch voorgelezen. Die kun je wel selecteren en laten voorlezen).

Drag & Drop (sleepvraag)

Alleen de stam en vraag. Antwoordopties en plaatjes worden niet voorgelezen.

Multiple response

Alles.

Multiple choice

Alles.

 

Voor VOL en VIL is geen voorleesexamen mogelijk.

Talen

Standaardtalen

Het aantal standaardtalen wordt uitgebreid, zie tabel.

Talen op aanvraag (exoten)

Het is mogelijk om examens in enkele talen te laten vertalen. 

Kwalificatie

Standaardtalen

Talen op aanvraag (exoten)

B-VCA

Nederlands

Frans

Engels

Duits

Arabisch

Hongaars

Italiaans

Litouws*

Pools

Portugees

Roemeens

Slovaaks

Spaans

Turks

Bulgaars*

Kroatisch

Russisch

Deens

Ests

Fins

Grieks

Lets

Maltees

Noors

Sloveens

Tsjechisch

Zweeds

VOL-VCA

Nederlands

Frans

Engels

Duits

GEEN

VIL-VCU

Nederlands

Frans

GEEN

*Niet als voorleesexamen

Cesuur en deelscores

Cesuur examen VCA

De cesuur wordt vanaf 1 september 2017 (Nederland) of 1 januari 2018 (België) aangepast. Voor een voldoende moet een kandidaat onderstaande punten behalen:

  • Basis   26 punten of meer van de 40
  • VOL    45 punten of meer van de 70
  • VIL      45 punten of meer van de 70

De cesuur wordt aangepast vanwege de nieuwe vraagvormen die in de examens VCA voorkomen. Deze vraagvormen kennen een andere gokkans. Omdat de gokkans wordt verrekend in de cesuur, wordt de cesuur aangepast.

Deelscores examens VCA

Bij enkele nieuwe vraagvormen wordt gewerkt met deelscores.

Dat geldt voor onderstaande vraagvormen:

  • Meervoudig-antwoordvraag
  • Matrixvraag

Voor elk juist deelantwoord krijgt de kandidaat de bijbehorende deelscore:

  • Bij een vraag waarbij 4 juiste antwoorden gegeven kunnen worden, kun je 0,25 punten behalen per goed antwoord. Wel gaat er per fout deelantwoord ook weer de proportie af, met een ondergrens van 0. Je kunt dus nooit negatief scoren.
  • Bij een vraag waarbij 3 juiste antwoorden gegeven kunnen worden, kun je 0,33 punten behalen per goed antwoord. Wel gaat er per fout deelantwoord ook weer de proportie af, met een ondergrens van 0. Je kunt dus nooit negatief scoren.

Voor ranking en matching wordt niet met deelscores gewerkt, omdat daar de onderlinge afhankelijkheid tussen de antwoorden heel hoog is (een fout in het ordenen van een procedure = een onjuiste procedure).

Meer informatie

Nieuwe VCA examens - BeSaCC