Aanpassingen voor werknemers met een handicap

  • 08/01/2018

Hoe reageer je als een medewerker een redelijke aanpassing vraagt? Wie heeft er recht op? Hoe bespreek je het in je team? Op deze en andere vragen vind je een antwoord op eDiv, in de online module 'Handicap? Denk eraan!'.

Online opleiding over de antidiscriminatiewetgeving

Unia ontwikkelde een online cursus voor de bedrijfswereld, omdat er we veel vragen kregen over de antidiscriminatiewetgeving en diversiteit. Het resultaat is eDiv: een gratis online opleiding met concrete situaties en oefeningen.

eDiv richt zich op situaties in de arbeidssfeer en is gericht op hr- en teammanagers, preventieadviseurs, vertrouwenspersonen en vertegenwoordigers van werknemers.  

3 modules

De cursus bestaat vandaag al uit drie modules: Wet, Diversiteit en Handicap. Je vindt er ook meer dan 150 voorbeeldsituaties met adviezen. Voor juristen is er meer informatie in de bibliotheek, met een pagina voor elk belangrijk juridisch concept.

Module Handicap

De module Handicap legt de redelijke aanpassingen op het werk uit. De online opleiding maakt gebruik van filmpjes en oefeningen. Zo ontdek je een brede waaier aan mogelijke aanpassingen. 

Je leert ook wie recht heeft op redelijke aanpassingen en je krijgt een stappenplan om te bepalen of een aanpassing redelijk is of niet voor je bedrijf of organisatie. Werkgevers en werknemers die voor zichzelf een aanpassing willen aanvragen, krijgen een beter inzicht in hoe ze dit het best doen. Het zomaar weigeren van redelijke aanpassingen is discriminerend, dus hr-diensten moeten op de hoogte zijn. 

Deze module is toegankelijk voor dove leerders (met vertaling in Vlaamse Gebarentaal), voor blinde of slechtziende gebruikers en voor personen met een motorische handicap via klaviernavigatie. Ook de andere modules op eDiv zullen nog toegankelijk gemaakt worden.

Gratis account

De opleiding is kosteloos. Ga naar www.ediv.be en schrijf jezelf in met de knop LOGIN (eerste keer). Je kiest je eigen paswoord. Je kunt ons vragen stellen via ediv@unia.be of telefonisch op het gratis nummer 0800 12 800.

Meer informatie