Mij overkomt het niet

  • 22/01/2018

In het nieuwe Eén-programma "Mij overkomt het niet", praat Fatma Taspinar met zes mensen gedurende zes weken. Ze hebben ongewild een ongeluk veroorzaakt, en moeten als dader of veroorzaker door het leven.

Aflevering 3: Kristof

Vandaag, op maandag 22 januari 2018, is er een voorbeeld van een arbeidsongeval rond werken op hoogte. Samuel, een jongen van 17, werkt tijdens de vakantie een aantal dagen voor Kristof, een zelfstandige zonnepanelenlegger. Maar Samuel valt door een dak en belandt in een coma. Vanaf dan ziet Kristofs leven er helemaal anders uit. Nabestaanden, veroorzaker, hulpverleners en een arbeidsauditeur komen aan bod. 

Mij overkomt het niet

Iedereen probeert voorzichtig door het leven te gaan, op te letten op het werk, in het verkeer of thuis. Maar wat als dat niet voldoende is? Wat als het ergste dan toch gebeurt? Het is ieders nachtmerrie: ongewild een ongeluk veroorzaken, waardoor iemand het leven laat, of met zware emotionele en fysieke gevolgen verder moet.

Getuigenis en storytelling

Getuigenissen en storytelling zijn krachtige instrumenten om een boodschap door te geven. Het moet je maar immers overkomen. Tijdens Prenne 43 op 21 september 2017 getuigde Lars van Rode, slachtoffer van een zeer ernstig arbeidsongeval. Op Prenne 45 komt Elke Van Haak haar verhaal doen, zij werd verkeersslachtoffer.

Meer informatie


Getuigenis op Prenne 45

01.03.18 | Getuigenis verkeersslachtoffer | 11.05 - 11.55u 

Uit onderzoek blijkt dat arbeidsongevallen in het verkeer aanzienlijk zwaardere gevolgen hebben dan andere arbeidsongevallen. Elke vertelt over het ongeval waarin zij betrokken raakte en de impact dat dit heeft gehad op haar leven. Getuigenissen binnen jouw bedrijf kunnen de werknemers bewustmaken van de risico’s in het verkeer en hen helpen veiliger rijgedrag aan te nemen.

Elke Haak - Verkeersslachtoffer

01.03.18 | Is context belangrijker dan oorzaak in ongevalsonderzoek? | 16.15 - 17.00u

Wat als we niet meer naar oorzakelijke verbanden gaan zoeken in ongevallen, maar proberen de context te begrijpen? Learning teams kijkt naar de context van de betrokkenen vanuit hun perspectief, zonder te oordelen. Door het onderzoek niet meer lineair maar dynamisch te voeren, krijgen we meer informatie waar- door iedereen slimmer wordt en herstelt men het vertrouwen in de organisatie.

Timothy Van Goethem - EHSQ-manager, M+W Group

01.03.18 | De feitenboom in de praktijk | 11.05 - 11.55u

Tijdens deze sessie ga je zelf, onder begeleiding, aan de slag met de feitenboommethode. Nadien wordt het resultaat besproken.

Pieter De Munck - Adviseur-generaal, FOD WASO en Johan Geuens - Senior consultant, preventieadviseur, Sertius

Bekijk het volledige programma van Prenne 45