Studiedag: ergonomie en collaborative robots

Belgian Ergonomics Society (BES) organiseert op donderdag 22 maart een nationale studiedag over cobotica.

Optimalisatie van werkposten

De optimalisatie van werkposten om de veiligheid, gezondheid en prestaties van operatoren te verbeteren is van cruciaal belang, onafhankelijk van het feit of het over onder andere ziekenhuizen of industrie gaat.

Cobotica, een neologisme uit de woorden coöperatie en robotica, stelt een nieuwe oplossingspiste voor wat betreft mechanische vervangingssystemen.

Samenwerken

Deze nieuwe types van robots ontwikkeld om nauwer samen te werken met de operator. Vanuit een ergonomisch oogpunt begeleiden en werken deze systemen in specifieke situaties met hem samen in termen van werksnelheid, vereiste inspanning, statische houdingen, trillingen of zelfs bescherming tegen gevaarlijke omgevingen (pyrotechniek, radioactief, risico op vallen/botsing, enz.) of fysieke omgevingsfactoren (temperatuur, vochtigheid, stof, enz.).

De huidige cobotica worden gekenmerkt door de echte interactie, direct of via bediening op afstand, tussen een menselijke operator en een ondergeschikt of pseudo-autonooom robotsysteem. Het is daarom van essentieel belang om vanaf de ontwerpfase te denken aan de ergonomie van de interactie tussen de robot en zijn gebruiker.

Exoskeletten

De exoskeletten, een soort verlengstuk van het menselijk lichaam, vormen op hun beurt een klasse van enkelvoudige cobots, bijna uitsluitend gedifferentieerd door het feit dat de gebruiker is opgenomen in het apparaat, terwijl de gebruiker meestal buiten de cobot is. Naast de motorische versterkingen en prestaties in verplaatsingen en de drijvende krachten in de militaire, agrarische en industriële domeinen, drongen de exoskeletten door in de omgeving van de gezondheid en die van de handicap.

Nieuw licht

Deze nationale studiedag wil een licht werpen op deze nieuwe technologie, de normen, de toepassingen, de voordelen en de limieten ervan. Aan de hand van praktische gevallen bij het gebruik van cobots en demonstraties in de zaal zullen we ook bespreken hoe bedrijven denken over de integratie van deze cobots en kunnen we een eerste concreet contact hebben met deze technologische ontwikkelingen. De ergonomie komt natuurlijk op de eerste plaats. De deelnemers krijgen de gelegenheid om hun ervaringen te delen met collega – ergonomen en andere belanghebbenden (bijvoorbeeld door ondersteunende structuren voor de ontwikkeling van technologische innovaties).

Programma

08.30 Onthaal
09.00 Welkom
09.15 Inleiding van de dag
09.30 Is your next colleague a cobot?
10.00 The path towards the safe Human / Robot Collaboration application
10.30 Pauze
11.00 Conception de systèmes cobotiques industriels – Application chez Ariane Group
11.30 Les cobots et exos, quelle analyse biomécanique?
12.00 Vragen
12.00 Lunch
13.30 Workshop in groepen, met voorbeelden van cobots en exoskeletten
15.40 Einde studiedag
16.00 Algemene ledenvergadering

Inschrijven

Inschrijven kan via dit online formulier tot 15/03/2018.

Kostprijs

  • Lid BES met lunch:110€
  • Lid BES zonder lunch:80€
  • Niet BES met lunch: 160€
  • Niet BES zonder lunch: 130€
  • Studenten met lunch: 60€
  • Studenten zonder lunch: 30€