Nieuwe website met tips over brandveiligheid

Een nieuwe website rond brandveiligheid moet het hoge aantal doden bij woningbranden verminderen. Dit jaar kwamen al 8 mensen om het leven in ons land. Op de website staan concrete tips over brandveiligheid.

Elk jaar komen heel wat mensen om bij woningbranden in ons land. Daarom hebben verschillende hulpverleningszones de krachten gebundeld, samen met VZW Oscare uit Merksem, dat onderzoek doet naar brandwonden en littekens, om de website leefbrandveilig.be te maken. "Want 2018 is inmiddels alweer een zwart jaar op het vlak van brandveiligheid", zegt woordvoerder Peter Van Rossum.

Tips

Op de website staan concrete tips rond brandveiligheid. "Plaats bijvoorbeeld voldoende rookmelders in je huis, want als je slaapt, slaapt je neus ook, dan ruik je niks en is je rookmelder hét redmiddel. Bepaal een vluchtplan met je gezin, zodat je meteen kan buiten geraken. Trek je stekkers van opladers meteen uit als je toestel opgeladen is, en zeker niet 's nachts opladen. En heel belangrijk: reinig de filters van je droogkast: veel mensen weten niet dat een droogkast ook een filter heeft achteraan, en die kan je toch maar beter een paar keer per jaar schoonmaken."  

Familie Van Vlam

"De rode draad in de Leef Brandveilig-campagnes is de familie Van Vlam", zegt Van Rossum. "Deze familie, die heel brandveilig leeft en het goede voorbeeld moet geven, wordt bewust ingezet in de campagnes om brandveilig leven te promoten, preventietips mee te geven, met een focus op het belang van rookmelders en een vluchtplan." 

Bron: Radio 2 - Vlaams-Brabant


Brand op Prenne 45 op 1 maart 2018

01.03.18 |  09.00 - 9.50u | Brandwetgeving in België: federaal, gewestelijk en gemeentelijk

Welke wetgeving is er vandaag en waarvoor dien je deze te volgen?

Paul Peeters - Senior consultant, A-First

01.03.18 | 09.50 - 10.35u | Intern noodplan, praktisch bekeken

Het intern noodplan, hoe begin ik eraan? Waarom opstellen, wat is een intern noodplan volgens de regelgeving? Hoe kan ik het structureren en waarmee moet ik rekening houden? Allemaal punten die aan bod komen tijdens deze sessie.

Paul Peeters - Senior consultant, A-First

01.03.18 | 11.05 - 11.55u | Brandpreventie bij gebouwbeheer

Waar moet je als preventieadviseur op letten als je er een ander gebouw bij krijgt?

Bart Vanbever - Lead expert fire safety, Agoria

01.03.18 | 11.55 - 12.40u | Leerzame brand: Philipsbrand Hasselt

Zaterdagavond, 22.15u: een oude opslagloods van 3000m² staat in lichterlaaie. De brandweer wordt opgeroepen, maar welke andere schakels in de keten volgen? Tijdens deze sessie overlopen we de impact van een dergelijke brand, en hoe interne noodplannen, algemene noodplannen (ANIP) en brandweerinterventieplannen in elkaar haken bij dergelijke interventies.

Frederick Vanderhave - Sectorcommandant, Hulpverleningszone Zuid-West Limburg

Bekijk het volledige programma


Veiligheidsnieuws 198 - maart 2018

Houd ook het Veiligheidsnieuws van maart 2018 in het oog! Daarin is ook een artikel over communicatie met beelden.