28 april: Werelddag voor veiligheid en gezondheid op het werk

28 april is het de Werelddag voor veiligheid en gezondheid op het werk, of anders gezegd: SafeDay. Bij deze gelegenheid heeft de ILO de campagne 'Generation Safe and Healthy' gelanceerd. De Vision Zero-gemeenschap wordt aangemoedigd om de inspanningen te ondersteunen om veilige en gezonde werkomstandigheden voor jongeren te garanderen.

Veilige en gezonde werkomstandigheden voor jongeren

Statistieken tonen aan dat jonge werknemers (15-24 jaar) een 40% hoger risico lopen op niet-dodelijke arbeidsblessures dan volwassen werknemers (> 25 jaar). Jonge werknemers zijn ook oververtegenwoordigd in tijdelijk en onzeker werk. En ze zijn meer kwetsbaar voor bestaande gezondheidsrisico's op het werk vanwege hun fysieke en mentale ontwikkeling.

Vision Zero is gebaseerd op de overtuiging dat elk ongeval, ziekte en schade op het werk te vermijden is. Een sterke veiligheids- en gezondheidscultuur op bedrijfsniveau, actieve betrokkenheid en het bieden van de nodige kwalificaties kan een veilige start garanderen voor jongeren. En het kan hun de mogelijkheid bieden om hun potentieel te ontwikkelen en te realiseren.

Organiseer activiteiten over preventie!

We moeten allemaal bijdragen aan de veiligheid, gezondheid en het welzijn van jonge werknemers. Het Vision Zero concept en de 7 gouden regels bieden praktische richtlijnen. Doe mee en organiseer activiteiten rond preventie met speciale aandacht voor jongeren. Meer dan 1000 Vision Zero bedrijven, partners en trainers worden aangemoedigd om de veiligheid, gezondheid en het welzijn van jonge werknemers te bevorderen.

Ideeën voor activiteiten

  • Organiseer een brainstorm met jonge medewerkers over hoe je gezondheid, veiligheid en welzijn kunt verbeteren op het werk. Communiceer de resultaten intern en extern.
  • Nodig jeugdorganisaties, jeugdvakbonden en/of jeugdpolitici uit voor een discussie over veiligheid, gezondheid en het welzijn van jonge werknemers.
  • Organiseer een media competitie (smartphone, video of foto) over het belang van veiligheid, gezondheid en welzijn van jonge werknemers. Deel de resultaten via internet, sociale media en naar de pers.
  • Organiseer een sociale mediacampagne om SafeDay te promoten. En moedig medewerkers en partners aan om ook deel te nemen via de sociale media.
  • ...

Vergeet niet om je plannen en activiteiten op sociale media te delen met #VisionZeroGlobal en #GenerationSafeandHealthy.

Nog meer inspiratie nodig? Scroll hier door de activiteitenlijst!

Meer informatie

[Bron: vsionzero.global]