Blijf in beweging, doe het veilig!

  • 20/04/2018

De 7de editie van de Week van de Valpreventie staat voor de deur. Binnen het thema ‘Blijf in beweging, doe het veilig!’ wordt de oudere aangemoedigd om zoveel mogelijk te bewegen, maar wel op een veilige manier. Dit wil zeggen dat men voldoende aandacht schenkt aan de verschillende valrisicofactoren zoals verminderd zicht, laag vitamine D-gehalte, valangst, medicatie, onveilige omgeving, onaangepast schoeisel …

Organiseer activiteiten

Tijdens de week van 23 tot en met 29 april 2018 roept het Expertisecentrum Val- en fractuurpreventie Vlaanderen (EVV) alle verenigingen, organisaties, intermediairs, woonzorgcentra, gezondheid- en welzijnswerkers en iedereen die in contact komt met 65-plussers op om allerlei activiteiten rond valpreventie te organiseren. 

Blijf fit en actief

De beste remedie om valincidenten te voorkomen, is aan lichaamsbeweging doen. Integreer fysieke activiteiten daarom in jouw dagelijkse leven; de bewegingsdriehoek kan je hierbij op weg helpen. Door minstens 30 minuten per dag licht tot matig te bewegen neemt jouw fysieke fitheid en uithoudingsvermogen toe en daalt het valrisico. Ga bijvoorbeeld een half uur per dag wandelen, joggen, zwemmen of fietsen. Begin met 5 tot 10 minuten per dag en bouw geleidelijk op tot 30 minuten per dag. Meer mag natuurlijk altijd, maar zorg ervoor dat je ook niet overdrijft.

Vliegende Reporter

Tijdens de 7de Week van de Valpreventie, doorkruisen Lieve Demeester en Jan Tessier, onze twee Vliegende Reporters, Vlaanderen om verschillende initiatieven rond valpreventie in beeld te brengen. Verschillende organisaties zullen dan ook een bezoekje krijgen. Registreren kon tot en met 30 maart 2018. 

Award Week van de Valpreventie 2018

Na de Week van de Valpreventie 2018 reikt het Expertisecentrum Val- en fractuurpreventie Vlaanderen de Award Week van de Valpreventie 2018 uit aan die organisatie die valpreventie op een veelzijdige manier in de kijker heeft gezet. De winnende organisatie moet bovendien voldoen aan alle vooropgestelde criteria: een origineel initiatief, met extra aandacht voor moeilijk te bereiken senioren en een samenwerking tussen verschillende actoren. Wil jij kans maken op de Award Week van de Valpreventie 2018 en een geldprijs van 250 euro ontvangen, te investeren in valpreventie? Registreer je dan vanaf 5 februari tot en met 11 mei 2018 via deze link en wie weet sleept jouw organisatie de Award in de wacht!

De ‘Week van de Valpreventie’ betreft een samenwerking tussen het Expertisecentrum Val- en fractuurpreventie Vlaanderen (EVV), het Vlaams Instituut Gezond Leven en het LOkaal GezondheidsOverleg (LOGO), met ondersteuning van het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid.