Kop op! Ga jij bewust met je smartphone om?

Het toenemende smartphonegebruik heeft een invloed op onder meer ons sociaal leven, beweging  en slaapgewoonten, vaak met negatieve gevoelens tot gevolg. Acht op de tien Vlamingen heeft ondertussen een smartphone op zak.

Naarmate de smartphone centraler komt te staan, groeit digibesitas: vooral twintigers en dertigers worstelen met om tot een evenwichtig gebruik van digitale media te komen.

Gebruik onder controle?

6 op 10 smartphonegebruikers leggen zichzelf regels op om het gebruik onder controle te houden, toch blijven de meesten kampen voor een gebalanceerd gebruik. Daarom startte het Veiligheidsinstituut samen met UGent, UAntwerpen, Mediawijs en de Gezinsbond de Kop op campagne.

Hoe zit het met jouw smartphonegebruik?

Doe de zelftest en ontdek welk type smartphonegebruiker jij bent. De test vertelt je meer over jouw relatie met je smartphone.

De app die je helpt 

Afhankelijk van je smartphone? Last van FOMO? Snel afgeleid door je notificaties? Deze app brengt jouw gewoonten in kaart, geeft je inzicht in je smartphonegebruik en reikt tips aan om te werken aan je ‘smartphonehygiëne’. 

Tips

Als deze niet zo evenwichtig is, probeer dan zeker enkele van de tips uit. Hier kan je leren hoe je je meldingen temt en vind je inspiratie om terug oldschool te gaan. Of misschien is de phonestack challenge wel iets voor jou?