Snel alarm slaan over gevaarlijke producten

RAPEX is een Europees informatiesysteem om snel alarm te kunnen slaan over gevaarlijke producten. Het kan bijvoorbeeld gaan om onveilig speelgoed, sigarettenaanstekers en spuitbussen, of de aanwezigheid van gevaarlijke stoffen in een product.

Als in een EU-lidstaat een product is aangetroffen dat een serieus gevaar kan opleveren voor de gezondheid en veiligheid van burgers, informeert het nationale contactpunt de Europese Commissie. Die verspreidt de informatie over de andere nationale contactpunten. De Europese Commissie maakt iedere vrijdag een lijst bekend van de in die week gemelde producten, de mogelijke gevaren en de genomen maatregelen. 

RAPEX wordt niet gebruikt voor levensmiddelen, farmaceutische producten en medische apparatuur; de veiligheid daarvan wordt op andere manieren gewaarborgd. 

Ratex-meldingen

In de berichtgeving hierover was er sprake dat er nog “Ratex”-meldingen naar de verschillende lidstaten zouden gebeuren. Specialisten in het domein van productveiligheid, weten dat hiermee het Rapex systeem, zijnde het “rapid alert system” voor gevaarlijke niet-voedingstoepassingen wordt bedoeld.

Communicatie

Dit bericht illustreert nog eens het belang van een goede communicatie. Ook de preventieadviseur zal in zijn berichtgeving tijdens opleidingen en andere toelichtingen naar de medewerkers en naar de directie duidelijk en correct moeten communiceren om misverstanden te vermijden.

Ook het bericht over het leven in Brussel op 21 maart 2018 in de Nederlandstalige Metro en Franstalige Metro is frappant (verschillend).

Meer informatie

Bijscholing

Op Prenne 46 komen verschillende onderwerpen aan bod. Blader door het programma van 14 juni 2018.