Doe mee met de filmprijs 'Een gezonde werkplek' 2018

EU-OSHA zet de samenwerking voort met het Internationale festival van Leipzig voor documentaires en animatiefilms (DOK Leipzig 2018) dat plaatsvindt van 29 oktober tot en met 4 november en waar de filmprijs voor een gezonde werkplek uitgereikt wordt.

Met deze prijs wordt de beste documentaire of animatiefilm over werkgerelateerde thema’s beloond met een geldsom van 5 000 EUR en ondertiteling van de film in een aantal Europese talen.

De uiterste datum voor deelname aan DOK Leipzig 2018  is 7 juli.

Meer informatie over de criteria om mee te dingen naar de filmprijs 'Een gezonde werkplek' 2018

 

De winnaars van de filmprijs "Een gezonde werkplek" 2017

Before the bridge | VS | Lewis Wilcox

Dit is een korte documentaire die ons bewust wil maken van de manier waarop automatisering invloed heeft op de toekomst van de mensheid. Heldere beelden vanuit een rijdende auto van post-apocalyptische scenario's: ruïnes van fabrieksgebouwen, vervallen huizen, vervuilde lucht. Dan: scherpe beelden van enorme magazijnen, robotarmen, vorkheftrucks. Een bibliotheek van rampenfoto's naast een SF-fantasie. Geen superlatieven à la Hollywood maar de gevolgen van automatisering en robotisering van de werkende wereld. Het voorbeeld: Indiana. Een glimp van het Amerika van Trump - en de toekomst van de economie.

Schildkröten Panzer | Duitsland | Tuna Kaptan

Europese dierenbeschermingswetten, internationale missies van het Duitse leger en een gevangen schildpad waarvan het schild is beschilderd met de vlag van de Syrische rebellen. Dit alles komt samen in een opvangcentrum voor reptielen in München, geleid door Dr. Markus Baur. Een Duitse legerinstructeur leert hoe je moet omgaan met gevaarlijke reptielen - rustig blijven, vangen, neutraliseren. Tegelijkertijd legt Baur de Syrische eigenares van de schildpad uit dat zij haar dier waarschijnlijk niet terugkrijgt als gevolg van de Europese wetgeving op het gebied van bedreigde diersoorten. Een film met meerdere perspectieven te midden van glazen terraria, waarin de relatie tussen dier, mens en oorlog wordt verkend.

Eervolle vermelding

Alien | Turkije | Morteza Atabaki

En uit de stilte en de duisternis ontwaakt... een voortdurend bewegend en draaiend wezen. Witte, gele en gouden spoelen in rigoureus gesynchroniseerde rotatie. Ronddraaiend in schitterende pirouetten in een oude fabriek vol hoeken en spleten spinnen ze de grote draad, zichzelf opofferend. Te midden van de hitte en het lawaai van de historische mechanismen werkt een gebochelde oude man, soms als radertje, soms als dirigent.

Bron EU-OSHA | Europees Agentschap voor veiligheid en gezondheid op het werk