Videocampagne sensibiliseert Wallonië

Op woensdag 18 april lanceerden Go4Circle en COPIDEC met steun van de Waalse overheid een campagne om het grote publiek te sensibiliseren voor de gevaren van afvalinzameling. In enkele korte filmpjes, die in april en mei in de Waalse bioscopen en op de sociale media te zien waren, vertellen enkele afvalophalers over de moeilijke situaties die ze zelf hebben meegemaakt.

In Wallonië hebben ze verschillende namen: ripeurs, chargeurs, collecteurs, éboueurs… Maar het zijn in de eerste plaats mensen, onze mensen. Met een nobel en nuttig beroep. Maar helaas ook met de nodige risico’s. Risico’s die soms zware en dramatische gevolgen kunnen hebben.

Elke dag meer dan 800 vuilniswagens op Waalse wegen

Elke dag gaan in Wallonië zo’n 350 vrachtwagens de baan op om huishoudelijk afval in te zamelen, en nog eens 500 om bedrijfsafval op te halen. En dat proberen ze in alle veiligheid te doen.

Ze proberen in de mate van het mogelijke hun impact op het verkeer zo klein mogelijk te houden. Bijvoorbeeld door tijdens de spitsuren belangrijke invalswegen, buurten rondom scholen en andere drukke plaatsen zo veel mogelijk te vermijden.

Voor hun eigen veiligheid en die van de mensen die ze op hun pad kruisen, zijn alle afvalophalers ook grondig opgeleid en zijn de vrachtwagens uitgerust met camera’s, achteruitrijsignalisatie…

Toch hebben de afvalophalers hun veiligheid en van de mensen rondom de vrachtwagen niet volledig in eigen handen. Elk jaar zijn er spijtig genoeg nog steeds incidenten waarbij afvalophalers en/of -vrachtwagens betrokken zijn.

Video’s vragen om meer respect en veiligheid

Om menselijke drama’s te voorkomen, lanceerden Go4Circle en COPIDEC, de koepel van de Waalse afvalintercommunales, met steun van de Waalse overheid samen een veiligheidscampagne waarin enkele chauffeurs en afvalophalers voor de camera over hun negatieve ervaringen vertellen.

Aan de hand van deze getuigenissen willen de Waalse overheid, COPIDEC en Go4Circle oproepen tot meer respect voor de afvalophalers en meer waakzaamheid rondom de vrachtwagens. Afvalophaling is en blijft een belangrijke maatschappelijke dienst. Aan ons allemaal dus om er op een veilige manier mee om te gaan.

Meer informatie