Welkom, Wim Dupon

  • 23/05/2018

Prebes West-Vlaanderen, regio centrum verwelkomt een nieuw bestuurslid. Wim Dupon is 49 jaar en werkt als preventieadviseur bij zorggroep H.Hart in Kortrijk. We laten Wim aan het woord. 

Verpleegkundige

Na enkele sportieve jaren in Sportschool Vilo Ter Borcht te Meulebeke, ben ik begonnen met de studies verpleegkunde. Daar was al snel duidelijk dat de technische kant van het beroep mij het meest interesseerde. De keuze was voor mij dan ook logisch om na mijn studies te werken op een medisch-technische afdeling, zoals spoed en intensieve zorgen en uiteindelijk op intensieve neuro- en cardiochirurgie.

Al vlug engageerde ik mij in de beroepsvereniging voor verpleegkundigen en werd ik voorzitter van de West-Vlaamse werkgroep Intensieve Zorgen van het NVKVV.

Technische honger

Omdat mijn technische honger nog niet gestild was, volgde ik een opleiding bouw in avondschool. Met die kennis heb ik samen met de hulp van enkele familieleden ons eigen huis gebouwd. Tot op vandaag, worden veel karweitjes in en rond het huis zelf aangepakt.

Productmanager

Eind 2004 was ik toe aan een nieuwe uitdaging in mijn beroepsleven en kreeg ik de kans om als productmanager te starten in een computerbedrijf, dat gespecialiseerd was in medische software voor diensten met acute en hoog technische interventies. Een half jaar later werd ik geconfronteerd met de harde realiteit binnen een profit-organisatie: het personeelsbestand werd afgebouwd en wie laatst aangeworven was moest dan ook als eerste vertrekken.

H. Hart Kortrijk

Ik bleef niet bij de pakken zitten en kon al heel vlug terecht in het H.Hart te Kortrijk, een organisatie die alle facetten van de zorgverlening behartigd. In eerste instantie werd ik tewerkgesteld als diensthoofd op een afdeling voor mensen met een niet aangeboren handicap, maar kreeg al vlug de bijkomende opdracht om onze organisatie op de sociale kaart van Vlaanderen te zetten, zodat de zorggroep Heilig Hart Kortrijk een belangrijke partner werd in het Vlaamse zorgbeleid.

Brand in het woonzorgcentrum

In november 2006 werden we binnen onze organisatie geconfronteerd met een brand in ons woonzorgcentrum. Na deze brand en ook ten gevolge het feit dat we als organisatie groter en groter werden, verwachtte de arbeidsinspectie een aanpassing van de interne preventiedienst (destijds aanwezige preventieadviseur niveau 3). Vanuit de directie werd mij voorgesteld om de opleiding preventieadviseur niveau 2 te volgen. Dit was voor mij aanvankelijk onbekend terrein, maar al vlug werd me duidelijk dat de technische kant van deze opleiding mij aansprak.

Via de opleiding ben ik net zoals veel cursisten binnen Syntra West in contact gekomen met Prebes, “de” beroepsvereniging voor preventieadviseurs. Halverwege mijn opleiding startte mijn echtgenote ook met de opleiding van niveau 2. Zij heeft zich dan actief geëngageerd in de werking van Prebes als regionaal bestuurslid van Centrum, om dan later kort de taak als voorzitter van onze regio op haar te nemen. Op vandaag neemt ze de taak van secretaris binnen het provinciaal bestuur van Prebes West-Vlaanderen waar.

Bestuurslid regio Centrum

Zo ben ik ook, hetzij onrechtstreeks, meer en meer betrokken geweest in het verhaal van Prebes en de vrijwillige bestuurswerking. Een tijdje geleden kreeg ook ik de kans om mij te engageren als bestuurslid van onze regio Centrum en wil ik meehelpen om onze vereniging verder uit te bouwen, zodat we onze leden en collega’s preventieadviseurs op een professionele manier blijvend kunnen ondersteunen.

Groeten en hopelijk mag ik jullie verwelkomen op één van de vele Regionale studiemomenten van Regio Centrum,

Wim