Werkbaar werk in voedingsbedrijven

Hoe doen andere bedrijven het? Wat zijn de alternatieven? Hoe kunnen we het nog beter doen? Die vragen komen dikwijls aan bod in voedingsbedrijven over werkbaar werk. Tijd voor een brochure dacht Alimento - de vereniging voor werknemers en werkgevers van de voedingsindustrie (PC 118 en PC 220).

Langer werken

Politici willen dat mensen langer werken, ondernemers willen oudere werknemers niet houden omdat ze niet fit of niet snel genoeg zijn, ouderen willen zo snel mogelijk van de werkvloer verdwijnen. Deze clichés leven in vele hoofden. Intussen groeit de overtuiging dat de voedingsnijverheid die ouderen nodig heeft. Voedingsbedrijven hebben het vandaag vaak moeilijk om medewerkers te vinden. Alle hens aan dek dus om ervoor te zorgen dat werken doenbaar blijft, zodat mensen langer willen en kunnen blijven werken. Het brugpensioen is ingeperkt, er wordt gesnoeid in het tijdskrediet/de landingsbanen en de pensioenleeftijd wordt opgetrokken tot 67 jaar. Er komt dus een golf van vergrijzing op de sector af. Initiatieven voor langer werken in de voedingssector komen dan ook stilaan op gang, onder meer in uitvoering van cao 104. Heel wat bedrijven doen inspanningen. Soms staat het beleid nog in de kinderschoenen, soms is er al vele jaren ervaring opgebouwd rond bepaalde initiatieven. 

Wat vind je in de publicatie?

Het boek opent met de vraag: waarom is werkbaar werk vandaag een urgente kwestie? Mensen moeten langer werken, maar tegelijk blijkt dat de voedingssector slecht scoort op de recente werkbaarheidsmonitor. Dat maakt het moeilijk om mensen langer aan de slag te houden. Dan volgt een schets van tien actiesporen die werk werkbaarder kunnen maken en waarin (een deel van) de ondervraagde bedrijven ervaring hebben verworven. De sporen omvatten de mogelijke maatregelen die worden opgesomd in de cao 104 voor de tewerkstelling van oudere werknemers, maar gaan ruimer dan dat. 

Werkbaar werk gemonitord

De Vlaamse werkbaarheidsmonitor is een initiatief van de Vlaamse sociale partners, ontwikkeld door de Stichting Innovatie & Arbeid. Voor Brussel en Wallonië zijn geen eigen meetgegevens voorhanden.

Werkbaarheid wordt geoperationaliseerd aan de hand van vier indicatoren

  1. psychische vermoeidheid (werkstress)
  2. welbevinden in het werk (motivatie, werkbetrokkenheid)
  3. leermogelijkheden
  4. werk-privébalans

Risicofactoren

  • werkdruk (werkvolume, werktempo …)
  • emotionele belasting
  • te weinig afwisseling in het werk
  • te weinig zelfstandigheid in het werk
  • te weinig ondersteuning door de directe leiding
  • belastende fysieke arbeidsomstandigheden

Meer informatie

Download 'Werkbaar werk - Inspiratie voor voedingsbedrijven'