Veiligheidsschoenen: 42% volledig in orde

Bij de persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM) zijn veiligheidsschoenen veel gebruikte items op de werkvloer. Ze worden door professionelen gebruikt op bouwwerven, grote productiesites, fabrieken, enz. Maar ook binnen de privésfeer worden meer en meer veiligheidsschoenen gebruikt door doe-het-zelvers. Daarom voerde de FOD Economie in 2016-2017 een controlecampagne uit om de conformiteit van veiligheidsschoenen te controleren.

Het doel

Het doel van deze controlecampagne was de conformiteit van de veiligheidsschoenen die op de Belgische markt aanwezig zijn, zowel voor professioneel als niet-professioneel gebruik, te controleren.

Wat wordt gecontroleerd?

Dit rapport stelt de resultaten voor van de controlecampagne voor veiligheidsschoenen. De controles hadden betrekking op de technische en administratieve vereisten, inclusief markeringen en gebruiksinstructies. Tevens werd erop toe gezien dat niet-conforme en/of gevaarlijke producten van de markt werden gehaald.

25 modellen

In totaal werden 25 verschillende modellen van veiligheidsschoenen geselecteerd. Alle schoenen claimden van categorie S3 volgens norm EN ISO 20345:2011 “Persoonlijke beschermingsmiddelen – Veiligheidsschoeisel” te zijn, maar waren heel divers qua design. Zowel hoge als lage veiligheidsschoenen werden gecontroleerd.

Veiligheidsschoenen van categorie S3 hebben volgende eigenschappen

  • Gesloten hiel
  • Antistatische eigenschappen
  • Energieabsorberende hiel
  • De zool biedt weerstand tegen koolwaterstoffen (brandstoffen, smeerolie, enz.)
  • Waterdicht (voorkomt dat water wordt geabsorbeerd of doordringt tot in de schoen)
  • Onpenetreerbare tussenzool
  • Antislipprofiel

42% in orde

Deze campagne 2016-2017 had als doel de veiligheid na te gaan van de veiligheidsschoenen type S3 op de Belgische markt. Uit de resultaten van de door het laboratorium uitgevoerde testen blijkt dat bij 12 van de 25 geteste veiligheidsschoenen (42 %) geen tekortkomingen (niet alle punten van de norm EN ISO 20345 werden getest) werden vastgesteld.

Ernstig risico

3 modellen veiligheidsschoenen voldeden niet aan de eisen op vlak van schokbestendigheid, pletbestendigheid en antistatische eigenschappen. Deze veiligheidsschoenen kunnen de vereiste bescherming niet garanderen en werden bijgevolg ingedeeld in de hoogste risicoklasse met name ernstig risico.

Administratieve fouten

De administratieve tekortkomingen hadden te maken met het ontbreken van de EG verklaring van overeenstemming en informatie die ontbrak in de instructies. Bovendien bleek in 2 gevallen de handleiding niet in de correcte taal meegeleverd te zijn.

Maatregelen

Op basis van deze resultaten en van de uitgevoerde risicobeoordelingen, legde de FOD Economie passende maatregelen op in verhouding met het risico van de niet-conforme veiligheidsschoenen. Als reactie op deze maatregelen hebben de fabrikanten maatregelen getroffen om hun product in overeenstemming te brengen. Uiteindelijk bleken, rekening houdend met het door de fabrikanten geleverde bewijsmateriaal, 10 veiligheidsschoenen conform te zijn, 6 een laag risico, 5 een middelhoog risico, 1 een hoog risico en 3 een ernstig risico te vertonen.

Correcties

Alle fabrikanten hebben meegewerkt en de uiteindelijk voorgestelde corrigerende maatregel aanvaard. De producten werden aangepast of uit de handel genomen. Ten slotte zullen nog opvolgingscontroles plaatsvinden om na te gaan of de marktdeelnemers de nodige maatregelen hebben getroffen om de veiligheidsschoenen in overeenstemming te brengen.

Meer informatie

Bron FOD Economie, K.M.O., Middenstand en Energie


Bijscholing over PBM's op Prenne 46

Tijdens Prenne 46 staat er 2 sessies over PBM's op het programma

PBM 1 | 15.25u - 16.15u | Wist-je-datjes van de PBM’s

Wat zijn nu weer al die letters en cijfers op een veiligheidsbril? Hoe zit het ook weer met de nieuwe hand- schoennormen? Wat staat er in mijn veiligheidsschoen? Vaak wordt er nonchalant met een PBM omge- sprongen maar dit kan verstrekkende gevolgen hebben. Neem de tijd om de PBM-weetjes terug op te frissen.

Jan Van Damme - product specialist PBM, Hoffmann Group 

PBM 2 | 16.15u - 17.00u | De weg van vernieling naar vernieuwing en een duurzame toekomst

Hoe kan jouw organisatie haar verantwoordelijkheid nemen voor mens en milieu? Het zicht op vele produc- tieketens is versnipperd, we hebben te maken met discutabele arbeidsomstandigheden en vele waardevolle grondstoffen belanden nu nog op de afvalberg of worden verbrand. Hoe kan de PBM-branche haar krachten bundelen om veranderingen te realiseren voor een betere toekomst?

Iris van Wanrooij - programma manager duurzaamheid, Emma Safety Footwear

Bekijk het volledige programma